avaz-spasimo nijazov zivotNijaz Zubanović (47) iz Donje Ljubije kod Prijedora vodi novu, dramatičnu bitku za život. Ova posljednja ujedno je i bitka s vremenom, bukvalno s danima, jer ukoliko ubrzo ne ode na transplantaciju bubrega, niko mu ne može garantirati da će njegov organizam, oslabljen trogodišnjim dijalizama, izdržati još jedan napad izazvan Gudpasterovim sindromom.

Otvorena mreža

Posljednji, onaj u aprilu, za Nijaza je umalo bio koban. Da nije bilo brze reakcije „Otvorene mreže“ i vrsnih ljekara u francuskom Tuluzu, Zubanović danas, kako kaže, ne bi bio među živima.

– Na svu sreću, bio sam u programu „Otvorene mreže“. Batko (Almir Čehajić, op. a.) i njegova ekipa učinili su sve da budem izmješten. Tamo su me iznijeli iz kombija, jer sam bio toliko slab da nisam mogao hodati. U intenzivnoj njezi proveo sam pet dana – priča Zubanović.

Beskrajno je, kako ističe, zahvalan svima koji su mu do sada svesrdno pomagali, no liječenje na klinici u Tuluzu nije bilo besplatno. Plaćeno je novcem prikupljenim u ranijim akcijama dok je čekao na listi za transplantaciju u Francuskoj. Njegova supruga Safeta iskreno i kroz suze kaže da u tim trenucima niko nije razmišljao o novcu.

– Bilo je samo važno da Nijaz ostane živ, da ne zakasnimo. Taj novi napad Gudpasterovog sindroma niko ni u snu nije očekivao. Spremali smo se za transplantaciju, čekali nalaze… Ja sam na kraju odlučila da mom suprugu budem donor i onda je on iznenada počeo kašljati krv. Nije prestajao, bio je sve slabiji… Umirao je pred mojim očima i tu nema mnogo premišljanja. Batku sam rekla: „Uzimaj novac s računa za transplantaciju, samo mu spasi život!“ Čovjeku u tim trenucima materijalno ništa ne znači – kaže Safeta.

spasimo nijazov zivot-1350Posljednja borba

Transplantacija bubrega je i kraj Nijazove agonije. To je tačka na bolest koju od milion preživi samo dva posto ljudi. No, treba novca za taj poduhvat, jer je posljednja borba za Nijazov život u Tuluzu koštala 35.000 eura. Nešto od ranije prikupljenih para je ostalo, a da bi Nijaz sa Safetinim lijevim bubregom konačno bio zdrav čovjek, treba hitno prikupiti još najmanje 50.000 KM.

– Da imamo taj novac, operacija u Tuluzu bi mogla biti izvedena do kraja juna. Optimisti smo, vjerujemo u dobre ljude, prijatelje kojih imamo i ovdje, u BiH, ali i cijelom svijetu – kažu Nijaz i Safeta, uvjereni da će i ovaj put nečije malo njima biti sve!

Kako pomoći

Oni koji žele i mogu pomoći ovim dobrim ljudima, roditeljima 15-godišnjeg Adija, odličnog učenika, mogu pozvati humanitarni broj „Otvorene mreže“ 1350 i tako donirati dvije KM za Nijazov život. Sredstva se mogu uplatiti i na račun koji je otvoren na ime Nijaza Zubanovića kod „UniCredit banke“ Banja Luka. Transakcijski račun klijenta je 5514902548386743, broj računa klijenta je 45319494001, a račun u eurima je swift BLBABA22 iban BA395514902848387082, broj računa klijenta je 45319494002.

Dnevni avaz