srna-subnor prijedor-osuda postavljanja bijele trake (1)Predsjednik prijedorske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić osudio je danas postavljanje bijele trake na spomenik narodnom heroju doktoru Mladenu Stojanoviću oko podignute ruke koja simboliše odlučnost borbe za sve ljude.

“Takav čin zaslužuje osudu svih slobodarski nastrojenih ljudi, a posebno naše organizacije koja je osjetljiva kad neko za svoj račun i za svoje ciljeve želi da zloupotrijebi ime i djelo našeg proslavljenog doktora”, rekao je Rodić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je organizator jučerašnjeg dana bijelih traka u Prijedoru želio obilježiti 31. maj 1992. godine.

“To je dan koji je po svemu bio posljedica neuspjelog napada na Prijedor. Taj napad nije imao za cilj slobodu svih, već sasvim nešto drugo”, rekao je Rodić govoreći o napadu paravojnih muslimanskih formacija 30. maja 1992. godine u kojem je u Prijedoru poginulo 15, a ranjeno 26 policajaca i vojnika.

srna-subnor prijedor-osuda postavljanja bijele trake (2)Da li je motiv postavljanja bijele trake to što se želi obilježiti neuspjeli napad i ubijanje nedužnih ljudi u ranim jutarnjim satima ili je riječ o nečemu drugom, možemo samo da nagađamo, ali ono što je sigurno tačno jeste da ne dozvoljavamo da se naš najveći heroj na bilo koji način koristi za pojedinačne interese bilo koje grupe građana”, poručio je Rodić.

On je pozvao sugrađane da se okrenu stvaranju boljih uslova života za sve i da u doktoru Mladenu Stojanoviću traže uzor za svoje ponašanje, a ne sredstvo za ostvarenje parcijalnih ciljeva.

“Da li je njima poznato da je grad Prijedor u Drugom svjetskom ratu izgubio 987 djece i da je imao 4.037 civilnih žrtava fašističkog terora? Od ukupno 987 djece 137 stradalo je u logorima, a sva ostala su žrtve pokolja. Šta bi bilo kad bismo mi sada pokrenuli akciju da na poseban način obilježavamo krvave dane u Prijedoru od 30. jula 1941. do 2. avgusta 1941. godine kada su ustaše u ovom gradu pobile 1.500 ljudi”, upitao je Rodić.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić rekao je da je bijela boja znak predaje i da ne priliči narodnom heroju Mladenu Stojanoviću.

“Mi borci NOB-a borićemo se na sve načine da se suprotstavimo onima koji žele umanjiti značaj naše borbe, čuvaćemo trajno njene tekovine i prenositi na mlade, na potomke i na poštovaoce boraca NOB-a”, poručio je Gajić.

U Prijedoru je juče inicijativa “Jer me se tiče” organizovala mirnu šetnju zahtijevajući izgradnju spomenika za stotinu dvoje djece ubijene 1992. godine u ovom gradu. Učesnici su nosili bijele trake na nadlakticama, a jedna traka osvanula je i na spomeniku doktoru Mladenu koji se nalazi ispred zgrade gradske uprave.

SRNA

Vezane vijesti

PAVIĆ: POLITIKANTI NEĆE NARUŠITI DOBRE MEĐUNACIONALNE ODNOSE
http://www.prijedordanas.com/?p=23515

PRIJEDOR: OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA – FOTO
http://www.prijedordanas.com/?p=23521

srna-pavic-politikanti nece narusiti medjunacionalne odnose