srna-teslic-djeca u saobracajuEkipa “Čelinac jedan” Osnovne škole “Novak Pivašević” iz Stare Dubrave kod Čelinca pobjednik je finalnog republičkog saobraćajno-obrazovnog takmičenja “Djeca u saobraćaju 2015”, koje je u organizaciji Auto–moto saveza Republike Srpske održano u Banji Vrućici kod Teslića.

U konkurenciji 37 ekipa, drugo mjesto zauzela je ekipa “Sigurnost jedan” Osnovne škole “Sveti Sava” iz Crnjelova kod Bijeljine, dok je treće mjesto pripalo ekipi “Prnjavor jedan” Osnovne škole “Nikola Tesla” iz Prnjavora.

Najbolja u kategoriji djevojčica od deset do 12 godina bila je Sanja Bojić iz ekipe “Sigurnost jedan” Osnovne škole “Sveti Sava” iz Crnjelova kod Bijeljine, dok je prvo mjesto u kategoriji dječaka od deset do 12 godina zauzeo Dejan Ružojčić, član ekipe “Brod jedan” iz Osnovne škole “Sveti Sava” iz Broda, saopšteno je iz Auto–moto saveza Srpske.

Učenici Blanka Kiselinov iz Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Banjaluke, Katarina Šobot iz Osnovne škole “Vasa Čubrilović” iz Gradiške i David Soldat iz Osnovne škole “Majka Knežopoljka” iz Knežice pobjednici su u kategoriji likovnih, dok su Andrej Stojančić iz Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Prijedora, Ivana Samardžić iz Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Vlasenice i Anja Petković iz Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Teslića najbolji u kategoriji literarnih radova o temi “Bezbjednost djece u saobraćaju”.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da je ovo jedan od načina da se učenici dodatno pipreme za pravilno ponašanje u saobraćaju.

“Znanje koje oni steknu lakše će prenijeti svojim vršnjacima i na takav način promovisati pravilno ponašanje u saobraćaju. Sami pokazatelji bezbjednosti saobraćaja iz proteklih godina govore da uspješno obavljamo posao. Ima puno prostora za poboljšanje, što nam je i zadatak u narednom periodu”, naglasila je Kostićeva.

Glavni inspektor Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Šmitran, rekao je da je organizacija ovakvih takmičenja za djecu do 12 godina veoma značajna sa aspekta saobraćajne kulture, jer će ovi učesnici u saobraćaju u narednom periodu steći uslove za upravljanjem raznim vrstama vozila i biti veoma odgovorni.

“Ova kategorija učesnika u saobraćaju je za MUP Republike Srpske naročito važna s obzirom da se radi o pješacima i biciklistima, koje su inače najugroženije kategorije”, precizirao je Šmitran.

On je dodao da je pokazano znanje i zainteresovanost za učenje i sticanje novih znanja podstrek pripadnicima MUP-a da i dalje pružaju stručnu i drugu pomoć kako organizatorima takmičenja, tako i školama i djeci.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović naglasio je da ova institucija svake godine raspisuje Kalendar takmičenja i u kojem manifestacija “Djeca u saobraćaju” ima veoma značajno mjesto.

“Svjesni smo toga da je velika zainteresovanost, kako učenika tako i nastavnika za takmičenje ‘Djeca u saobraćaju’. Republički pedagoški zavod mora voditi računa i o vaspitnoj funkciji, a to je da učenici nauče osnovna pravila učestvovanja u saobraćaju”, objasnio je Damjanović.

On je dodao da će Republički pedagoški zavod i u narednom periodu učestvovati i zajedno sa Auto-moto savezom i Agencijom za bezbjednost saobraćaja raspisivati konkurse za likovne i literarne radove za sve osnovne škole iz Republike Srpske kako bi ih animirali da učestvuju u ovoj manifestaciji i daju pun doprinos u povećanju saobraćajne kulture.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović istakao je da je ovo takmičenje od izuzetno važnog značaja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj i da Auto-moto savez Srpske takmičenje tradicionalno odlično organizuje.

“Osim toga što učenici dobijaju znanje i oplemenjuju svoje vještine, oni doprinose ukupnom poboljšanju stepena bezbjednosti, jer to svoje znanje prenose na svoje školske drugove i roditelje. Smatramo da bi konačno trebalo ukinuti blokadu, jer pobjednici takmičenja svoje znanje ne mogu pokazati na međunarodnim takmičenjima”, naglasio je Radović.

Prema riječima generalnog sekretara Auto-moto saveza Republike Srpske Ranka Babića, ovo takmičenje provodi se punih 16 godina, a poseban značaj ima jer je zahvaljujući njemu animirano osnivanje školskih saobraćajnih sekcija, što su prepoznali i podržali Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod.

“Specifičnost ovogodišnjeg takmičenja je taj da s njime počinje manifestacija ‘Dani saobraćaja Republike Srpske’, koji se nastavljaju 11. 12. i 13. juna u Doboju i završavaju 14. juna u Tesliću konferencijom o tehničkoj ispravnosti motornih vozila”, rekao je Babić.

Ukupno 37 ekipa sa 148 takmičara iz 40 osnovnih škola Republike Srpske koje su vodili 30 Auto-moto društava su pokazali znanje na testu poznavanja pravila bezbjednog ponašanja u saobraćaju, kao i vještine na poligonu spretnosti u okviru tradicionalnog saobraćajno-obrazovnog takmičenja pod nazivom “Djeca u saobraćaju 2015”.

SRNA