dan grada-izlozba povodom godisnjice rodjenja branka copica (1)Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora priredila je danas izložbu pod nazivom “Mala moja iz…”, povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića i u okviru majskih svečanosti povodom Dana grada.

Direktor biblioteke Mara Ećim rekla je da su na 14 izložbenih panoa u lapidarijumu Muzeja Kozare predstavljena biografija i stvaralački opus Branka Ćopića, fotografije iz djetinjstva, rodne kuće, majke i Nikoletine Bursaća.

“Svjedočanstva Brankova izložili smo da se vidi da nije sve u peticama. Tu je i nešto što se očekuje jer je Puriša Đorđević najavio snimanje filma u kojem će pokušati odgovoriti zašto je Branko uradio to što je uradio, a svakome ko pročita sabrana djela to je i jasno”, navela je Ećimova.

Ona je istakla da postavku čine i knjige sa dječijeg i iz odjeljenja za odrasle.

dan grada-izlozba povodom godisnjice rodjenja branka copica (2)“Nismo htjeli da pobjegnemo od našeg autentičnog, gdje je on pretočio u poeziju kozaračke ojkače. Tu je i reprint jednog od prvih izdanja pjesme `Mala moja iz Bosanske Krupe` sa ilustracijom Mersada Berbera gdje smo smo htjeli figurativno Brankovu Zoru pretočiti u priču, a tu je i vjenčić nevinosti kao simbol te ljubavi koja nikad nije ostvarena”, rekla je Ećimova.

Ona je izrazila nadu da će se u godini jubileja – 100 godina od Brankovog rođenja naći izdavač koji će ili obnoviti sabrana djela ili izdati satirična djela ili romane.

“Šta god da bude, sigurno je da će biti traženo”, dodala je Ećimova.

Dan grada Prijedora je 16. maj, datum kada je Prijedor prvi put oslobođen od fašista u Drugom svjetskom ratu.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dan grada-izlozba povodom godisnjice rodjenja branka copica (3) dan grada-izlozba povodom godisnjice rodjenja branka copica (4) dan grada-izlozba povodom godisnjice rodjenja branka copica (5) dan grada-izlozba povodom godisnjice rodjenja branka copica (6) dan grada-izlozba povodom godisnjice rodjenja branka copica (7) dan grada-izlozba povodom godisnjice rodjenja branka copica (8)