novosti-soja-zoric 1Sve je veći broj proizvođača soje pod Kozarom. Na području Prijedora poljoprivrednici sve češće umesto kukuruza i pšenice seju soju, jer se, kako kažu, više isplati. Većinu prinosa koriste za ishranu stoke. Ova mahunarka pozitivno utiče na kvalitet mesa i povećani prirast stoke.

-Pre pet godina počeo sam sejati soju. Prošle godine na tri hektara zemljišta imao sam prinos od oko 12 tona sirove soje, što je odlično. Ne prodajem je, već koristim za svoje potrebe, hranim bikove. Na ovaj način povećava se hranljiva vrednost obroka stoke. Ja imam farmu bikova. Upravo sam prodao 35 bikova za mesnu industriju, koje sam hranio sojom. Meso je kvalitetnije, jer ga hranimo prirodno – kaže jedan od najvećih proizvođača soje na području Prijedora, Milivoj Zorić.

On ističe da je i cena soje na tržištu žita jako visoka. Kaže, soja se u ishrani stoke koristi termički obrađena, jer im sirova može naškoditi.

novosti-soja-zoric 2-Ja sam napravio jedan izum, nešto kao klasičnu industrijsku pržilicu za kafu. Vatra se loži u donjem delu, gore se stavi soja, stalno se meša da ne dođe do zagorevanja, na temperaturi od 125 do 130 stepeni. Onda se daje životinjama – kaže Milivoj Zorić.

Ovom mahunarkom, visoke hranjive vrednosti, zasejana je površina od
35 hektara zemljišta na području Prijedora, a trenutno je uzgaja više od petnaestak proizvođača.

Večernje novosti – G. Vila