novosti-oldtajmeri 1Oni kojima su automobili strast pričaju da ih vole kao da su ljudi. Tako je i sa grupom Prijedorčana zaljubljenika u stare automobile. Ovi kolekcionari ostvarili su svoje dečačke snove –da upravljaju najlepšim primercima četvorotočkaša, koji su danas unikatni „oldtajmeri“.

-Ja sam stalno dolazio u mehaničarske radionice i na kraju i sam počeo da se time bavim. Danas ulepšavam stare primerke automobila. To mi je hobi i velika ljubav – kaže Prijedorčanin Bojan Kovačević.

Većina kolekcionara su i prijatelji, koji dele ista interesovanja i razmenjuju iskustva. Uglavnom su i vezani za auto-mehaničarski posao, baš kao i Prijedorčanin Armin Sikirić, koji je sve o automobilima saznao od oca.

novosti-oldtajmeri 2-Ovi automobili ne nude nikakav luksuz i komfor, ali imaju ono nešto što nemaju savremeni automobili – dušu. To je jednostavno rečeno, stil života – priča Armin.

Ovi strastveni kolekcionari znaju godinama da traže omiljeni primerak automobila. Restauracija traje i po nekoliko godina. Kažu, dosta se ulaže, ali se isplati kada se sedne za volan i doda gas.

-Ja imam američki primerak, oldsmobila „delta 88“ godište 1979. Teško nabavljam delove, ali sam jako ponosan na njega – priča Stojan Topić.

Kolekcionari kažu da su na domaćem tržištu sada najjeftiniji oldtajmeri nekadašnji najskuplji primerci četvorotočkaša „stojadina“ ili „fiće“.

-Neopisivo volim svoj „reno“ iz 1974. godine. Slučajno sam ga kupio, prodao mi ga je jedan čovek koji ga je jako voleo, pa je želeo jedino da ga proda meni, jer je znao da ću da ga čuvam. Poseban je, jer se više ne proizvodi – kaže Slavko Kantar.

novosti-oldtajmeri 3Na ulicama

Ovi zaljubljenici u oldtajmere planiraju osnovati regionalno Udruženje, kako bi se okupili u što većem broju. Prolećno sunce izmamilo ih je na saobraćajnice. Jedva su dočekali proleće da se provozaju u prelepim starim mašinama, koje su negovali i ulepšavali u garažama, tokom protekle zime.

Večernje novosti – G. Vila