rasavci-borba pijetlova (1)U Rasavcima kod Prijedora letjelo je perje na sve strane. Tako je već petu godinu za redom, oko Đurđevdana u dvorištu gazde Ranka Stankovića. Rasavčanin sa zagrebačkom adresom koji je organizator borbi pijetlova kaže da mu je poznato da je u nekim zemljama taj sport zabranjen, ali tvrdi, kod njega, je sve legalno.

“Ja sam to prijavio policiji pošto ja to organizujem u dvorištu. Jedino ako se nešto dogodi, sve smo mi organizovali što se tiče pravila“, objašnjava Stanković.

Poraženi pijetlovi, pričaju njihovi vlasnici ne završavaju u loncu, već se po potrebi oporavljaju i pripremaju za revanš. Nema laži, nema prevare, a nema navodno ni dopinga. Ranijih godina su zabilježeni slučajevi kada su pijetlovima davali žestoka pića,da ih tobože okrijepe za borbu, ali to je naglašavaju prošlost.

Pića nema, ali zato asketizma itekako ima. Pijetao Cezar veliki je favorit, a u Rasavcima je, iako potpuno gladan postigao odlične rezultate.

rasavci-borba pijetlova (3)“Nije jeo ništa od prekjuče, samo mu malo vode dam, odvajam od koka, jede samo malo vitamina i poneku tableticu mu stuckam ”, otkriva tajnu Mladen Đukić iz Oštre Luke.

Cezar je na kraju ipak pokleknuo. Pijetao Đure Kneževića, Šaronja pokazao se kao snažniji i tokom borbe taktičniji.

Ruke su zadovoljno trljali i u publici, jer je mada to nisu htjeli priznati, bilo je i uobičajenog klađenja.

Na takmičenje, iako su se prijavili nisu stigli vlasnici pijetlova iz susjedne Hrvatske, jer navodno nisu imali potrebnu dokumentaciju za prelazak pijetlova preko granice.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL

Foto – Facebook – Rasavci Prijedor
rasavci-borba pijetlova (4) rasavci-borba pijetlova (2) rasavci-borba pijetlova (5)