Povodom 70 godina postojanja Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” sinoć je u prijedorskom pozorištu održana svečana akademija koja je u proslavi ovog velikog jubileta okupila izviđače svih generacija i njihove prijatelje.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacija Aleksandar Milješić je obraćajući se prisutnima na akademiji istakao da je grad Prijedor ponosan na sve organizaije i udruženja koja traju i opstaju i godinama i decenijama okupljaju mlade ljude i uče ih mnogim životnim vrijednostima.

“To znači samo jedno, da se radu pristupa temeljno, kvalitetno, a prijedorski Odred izviđača pripada onim udruženjima o kojima se govori sa velikim poštovanjem”, istakao je Milješić.

Ova akademija bila je prilika da se promoviše i monografija ovog Odreda nazvana “Hronika prijedorskih izviđača 1922-1953-2023″ koja je objavljena povodom ovog jubileja.

Starješina Odreda ” Dr Mladen Stojanović” Ernest Badnjević izjavio je Srni da je građa za ovako sveobuhvatnu hronologiju koja obuhvata 101 godinu postojanja izviđačkog pokreta u Prijedoru trajala deset godina.

“Tek u posjednje dvije godine pristupili smo obrađivanju građe i pisanju tekstova tako da je pred svima onima koji žele da se upoznaju sa istorijom našeg odreda jedna monografija od 446 stranica i smatramo da je sveouhvatna budući da puhvata period od 1922.godine pa do današnjih dana”, rekao je Badnjević ističući da pored fotografija knjiga sadrži u puno sjećanja i anegdota, razmišljanja i poruka članova odreda iz tog perioda.

Priređivač hronologije Zoran Stanić, koji je i sam izviđač od 1964. godine, smatra da će ova hronoligija biti dobar oslonac za dalje istraživanje.

“Izviđači su puno radili, a malo pisali tako da je to bio najveći problem u pripemi ove hronike, a pored toga izviđači nikada nisu imali arhivu jer nisu imali vlastiti prostor. Uprkos tome, ono zbog čega smo najponosniji je da smo uspjeli rasvijetliti neke događaje iz početka skautizma u gradu koji do sada nisu bili poznati ili su biti netačni”, rekao je Stanić.

Svečana akademija povodom 70.godišnjice Odreda ” Dr Mladen Stojanović” završena je dodjelom priznanja pojedincima koji su im bili podrška u radu, a proglašeni su i pobjednici izviđačkog višeboja koji je jutros otvoren u Prijedoru.

Među gotovo 250 učesnika najbolja je bila ekipa Odreda izviđača ” Petar Kočić” iz Broda.

prijedorgrad.org