Četvrte takmičarske večeri 16. Festivala “Zlatna vila” publici i žiriju u Pozorištu Prijedor predstavio se Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca s predstavom „Na rubu pameti“ Miroslava Krleže u režiji Marka Misirače.

Ocjena publike je 4,83. Nakon prvih pola sata igre nestalo je struje, te su glumci i muzičari narednih 40-ak minuta igrali i svirali pod svjetlima mobilnih telefona iz publike.

Dževdet Tuzlić, voditelj okruglog stola: Imali smo i nestanak struje, pa je reditelj Marko Misirača morao malo i večeras režirati. Ali, eto, sve se lijepo završilo, jedna avantura koja nije bila predviđena, no siguran sam da će je mnogi zapamtiti. Čuo sam od moje drage Katarine kako se još jednom desilo kada je Zijah Sokolović gostovao s monodramom na festivalu, doduše van konkurencije, ali da nije bilo nikakvih posljedica koje bi ugrozile i samu radost festivala i sve ono što je trebalo u tom nekakvom službenom, domaćinskom i svakom drugom smislu učiniti kako bi svi otišli zadovoljni.

Miloš Krstović: Ovo je četvrti put da igramo u Prijedoru i uvijek je nekako publika bila u predstavi i uvijek smo se lijepo osjećali. Publika me oradosnila svojim prisustvom, osjetili smo da je publika u predstavi, da je u tim rečenicama i to nas je dodatno motivisalo i vratilo nam energiju. Meni bi bilo žao da nismo odigrali, stvarno bi mi bilo žao. A sad, da igramo u mraku, da bude kao radio drama… Ali, eto, super smo se snašli, i publika i mi. Što bi rekao moj profesor, može pozorište da se desi i u pozorištu.

Dragoslav Tanasković, izbor muzike, aranžman, harmonika: Neobična predstava, neobičan momenat, neobično je izgubiti struju usred sviranja, ali odmah sam se sjetio one: ni struja nam ništa ne može. A onda sam počeo da se prisjećam kako ćemo bez klavira neke scene. Ali jedno fenomenalno iskustvo večerašnje.

Mladen Bićanić, pozorišni kritičar: Treba biti jako oprezan sa Krležom i nekim njegovim replikama. To nam se osvetilo danas, je l’ da? Kad kaže pukovnik Vesović: čuvajte se pomračine. I pomračina bi.

Zoran Baroš, selektor Festivala: Prije svega, veliko izvinjenje zbog ovog nestanka struje, ali znate da to nije do nas. Kažu da je bilo neko nevrijeme u Nikaragvi, a i 21. je vijek, pa zašto ne bi nestajalo struje. Zanemarili ste činjenicu da je mrak, malo vas je pomogla u toj vašoj nakani da nastavite predstavu publika, malo Marko sa reflektorima na baterije.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com