Aleksandar Milješić, načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije u Prijedoru, vratio je mandat odbornika u Skupštini grada Prijedora nakon što ga je TI BiH prijavio nadležnom ministarstvu jer obavlja nekoliko nespojivih funkcija, a na osnovu pisanja portala CAPITAL.

Milješić je odluku o prestanku mandata dostavio Skupštini grada, nakon čega je ona potvrđena od strane Centralne izborne komisije 26. juna 2023. godine.

Umjesto njega juče je zakletvu položio i odbornički mandat preuzeo njegov stranački kolega Nenad Gvozden.

Iz TI BiH podsjećaju da je Milješić odbornički mandat dobio na posljednjim lokalnim izborima 2020. godine dok je bio i direktor Srednjoškolskog centra u Prijedoru, što po zakonu nije zabranjeno iako je osnivač ove javne ustanove lokalni parlament, u kom je on obavljao mandat.

Međutim, kako je to CAPITAL kasnije otkrio, njega je Skupština grada u martu ove godine izabrala za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije pa se tako u istom momentu našao na tri funkcije.

Transparency International u BiH je Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, odnosno Upravnoj inspekciji pri ovom ministarstvu uputio predstavku u kojoj je upozorio na ovu pojavu, a koja je naložila gradonačelniku da ispravi ovu nezakonitost.

U odgovoru koji je Upravna inspekcija dostavila navodi se da je 26. juna 2023. godine utvrđeno da je gradonačelnik Prijedora imenovao Milješića na mjesto v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije, te da je istog tog dana Centralna izborna komisija donijela odluku o prestanku odborničkog mandata u gradskoj Skupštini.

„Milješić je u međuvremenu dao ostavku i na poziciju direktora Srednjoškolskog centra u Prijedoru čime je formalno prestao sa obavljanjem funkcija zbog kojih može doći do sukoba interesa, ali je problematično što se to desilo tek nakon postupanja TI BIH, a ne zvaničnih institucija koje bi trebalo da se bave sprečavanjem sukoba interesa u institucijama vlasti“, ocjenjuju u TI BiH.

Navode da su neažurnost institucija, njihovo izbjegavanje sprovođenja zakonskih odredbi koje su ujedno nedovoljno precizne, a često se i prepliću u nadležnostima, glavni razlozi što je obavljanje višestrukih funkcija, naročito onih koje mogu dovesti do sukoba interesa česta pojava u BiH.

Podsjećamo, prema Zakonu o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave službenik ne može biti odbornik ili imati izvršnu funkciju u organima vlasti, a Milješić je u istom momentu bio načelnik Odjeljenja i odbornik u Skupštini grada Prijedor.

Pravdao se tako što je tvrdio kako funkciju u odjeljenju nije preuzeo.

Međutim, to očigledno nisu razumjeli u Gradskoj upravi Prijedor, gdje su njegove aktivnosti predstavljali kao aktivnosti v.d. načelnika.

capital.ba