Grad Prijedor objavio je nove pravilnike o podsticajima u poljoprivredi kojima se ova oblast unapređuje u odnosu na dosadašnje akte.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin naveo je da je u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju novina u odnosu na prošlogodišnji uvođenje sufinansiranje troškova izrade hemijske analize i kontrole kvaliteta proizvoda i prerađevina.

“Ova mjera će biti od posebnog značaja prerađivačima gdje se nadamo da ćemo im olakšati nastup na tržištu, a posebne benefite imaće oni proizvođači koji će svoje prerađevine prodavati u Potkoazarskoj kući”, rekao je Tubin novinarima u Prijedoru.

On je istakao da prema Pravilniku o sufinansiranju nabavke mineralnog đubriva za proljetnu sjetvu kukuruza u 2023. godini pravo apliciranja imaju i registrovani i neregistrovani poljoprivrednici koji su sjetvu obavili na minimalno pet dunuma površine i koji su sjeme i đubrivo nabavili u Prijedoru.

“Mislim da smo jedna od rijetkih lokalnih zajednnica u Republici Srpskoj koja na ovaj način podržava svoje poljoprivredne proizvođače”, naglasio je Tubin i dodao da će rok za ovu vrstu podsticaja biti 23. juna.

Prema njegovim riječima, Pravilnik za realizaciju projekta “Podrška podizanju plastenika” za ciljnu grupu ima proizvođače slabijeg socijalno-ekonomskog statusa koji žive u ruralnim područjima.

“Ovim pravilnikom ćemo izvršiti nabavku 50 plastenika površine 40 kvadrata, a grad će u cjelokupnom iznosu finansirati nabavku”, najavio je Tubin.

prijedorgrad.org