sud bih (2)Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje četrnaestorici optuženih za ubistva civila u selu Zecovi kod Prijedora.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su od 23. do 28. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Srpske Republike BiH, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti opštine Prijedor.

“Na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području opštine Prijedor 30 civila”, naveo je tužilac Izet Odobašić.

Tužilac je dodao kako su tijela ubijenih civila skrivana u masovne grobnice, te da je jedan broj njih pronađen.

Kako se navodi u optužnici, Milunić, Radomir Stojnić i Četić, zbog svojih funkcija, kao rukovodeći članovi grupe za izvršenje UZP-a, pomagali, planirali i podsticali progon civilnog stanovništva.

“Oni su se 22. jula 1992. sastali u Rasavcima i prenijeli plan da se 23. jula otpočne sa akcijom pretresa sela Zecovi iako su znali da u selu više oružja nema. Milunić Dušan, Radomir Stojnić, uz prisustvo Radovana Četića 23. jula, izvršili su postrojavanje Rasavačke čete i saopštili plan kretanja vojske i policije kroz selo”, pročitao je tužilac.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije, te drugih paravojnih i naoružanih formacija.

Tužilac Odobašić je kazao da će saslušanjem svjedoka i izvođenjem materijalnih dokaza dokazati kako su ispred škole “Mladen Stojanović” strijeljani civili, kao i strijeljanje civila 23. jula 1992. na putu kod raskrsnice koja vodi ka Ribnjaku. Rekao je i da je Boško Grujičić u zaseoku Bradari zatvorio u kuću oko 40 civila, a kuću zapalio.

“Dokazat ćemo i ubistvo na lokalitetu Točak, da je Rajko Gnjatović strijeljao pet civila. Dokazat ćemo i ubistva civila pred ‘Zikinom kafanom’, kao i da ih je Ljubiša Četić lišio života”, rekao je tužilac.

Boško Grujičić, Željko Grbić, te Rade i Uroš Grujčić optuženi su za seksualno zlostavljanje žena. Oni su optuženi i za ubistva 29 žena i djece u zaseoku Gradina, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu, te još uvijek nisu nađena.

“Za selo Zecovi mogu reći da je bilo divno selo koje je imalo život i dušu, a poslije ove akcije postalo je mrtvo. To nisu moje riječi, već riječi jednog svjedoka koji je živio i sada živi u Zecovima”, kazao je tužilac, pojasnivši da nakon napada 1992. na selo niko od 700 stanovnika bošnjačke nacionalnosti tu nije ostao.

Odbrane nisu iznosile uvodnu riječ, a prvi svjedok Tužilaštva bit će saslušan 24. aprila.

BIRN