Problem poplava u gradu Prijedoru tema je s kojom su učenici Gimnazije „Sveti Sava“ osvojili prvo mjesto na opštinskom takmičenju sedam ekipa srednjih škola iz demokratije i ljudskih prava u projektu „Ja građanin“, dijele ga sa vršnjacima iz Mašinske škole i zajedno će predstavljati svoj grad na regionalnom takmičenju 24. marta.

Profesorica Aleksandra Zec, ovogodišnja dobitnica Svetosavske nagrade, mentorica je u ovom projektu posljednjih desetak godina i kaže da su prvi put učenici izabrali da rade temu poplave, a da je do sada većina projekata bila usmjerena na opremanje školskih kabineta i nabavku nastavnih sredstava gdje je realizacija dostigla vrijednost od oko 30.000 KM.

Metlom protiv poplave

„Djeci se tema ne nameće, nego je biraju sama. Za poplave su se odlučili ovaj put vjerovatno zato što je to stalan problem, goruće pitanje, aktuelno i značajno, i što su lani u više navrata bili pogođeni dijelovi grada koji nikad ranije nisu plavljeni“, rekla je Zec Srni.

Ona je na takmičenjima u okviru projekta „Ja građanin“ i do sada ostvarila zapažane rezultate, tri godine su bili pobjednici regionalnog takmičenja i plasirali se za učešće u završnoj smotri koja okupi sve škole u BiH, ali nije takmičarskog, već revijalnog karaktera.

„Tim četvrtog jedan dosta se založio. Radili su sa žarom. Kroz ovaj projekat oni uče kako građanski aktivizam može uticati na stvari u lokalnoj zajednici, koji su putevi kojima se ide, koji sve nivoi vlasti postoje i koji organi na kojim nivoima, kako se donose odluke, kako se pišu projekti, a povrh svega razvijaju svijest o tome da građani mogu uticati na sve te procese“, navela je Zec.

Kompleksan problem poplava učenici su predstavili u prezentaciji od 43 slajda, konsultovali ustavni i zakonodavni okvir, radili ankete, analizirali medijske napise o poplavama i razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti.

„Upravo na sastanku sa zamjenikom gradonačelnika Prijedora dobili su sugestiju da bi bilo dobro da se i medijski eksponiraju“, dodala je Zec.

Pobjednički tim četvrtog jedan, čiji razrednik je profesor Dejan Karlica, čine učenici Ena Macanović, Una Kiš, Ana Babić, Milana Kesić, Luka Radišić, Slaviša Dragić, Nikolina Tontić i Miloš Romčević.

SRNA