Potresni su novi detalji avionske nesreće kod Prijedora. Kao i svake druge kojoj smo svjedočili. Istraga je u toku, no pitanje je da li će se ikada saznati kompletna istina. Grad na Sani i dalje je u šoku.

Vrijeme proljećno, ali u zraku se osjeti težina. Prijedor je već treći dan u šoku nakon velike tragedije koja je posljednjeg dana 2021. zadesila grad. Sutra je dan žalosti i sahrana tragično preminulih Andree i Ljubiše Aramande.

“Moram reći da taj čovjek koliko ga ja već dvadesetak i više godina znam, ostavio je veliki trag u ovom gradu. Svugdje je Ljube bilo gdje je trebalo pomoći. Ljubo je bio veliki čovjek, čovjek kome su bile suđene te nebeske visine i da ode u njih”, kazao je Nedeljko Lajšić, Ljubišin prijatelj.

I koji se visinama vratio, kaže nam njegov prijatelj Nedeljko, čak i nakon što je preživio pad jedrilice prošle godine. Sa svojom kćerkom sjeo je u avion Citabria koji je tog dana već uspješno letio nad Prijedorom oko 40-ak minuta.

“Nakon slijetanja ovaj je trebao da napravi panoramski let, avion Citabria u kojem je poginuo Ljubiša i njegova kćerka i da eventualno napravi još provoza po ovako lijepom vremenu, napravi panoramu sa ostalim prisutnim članovima krluba”, kazao je Nebojša Nožinić, veteran pilot i predsjednik Skupštine AK Prijedor.

Druga kćerka sa zemlje gledala pad aviona

Među kojima je bila i druga kćerka Ljubiše Aramande koja je s zemlje gledala pad aviona u kojem su život izgubili njen otac i 23-godišnja sestra. Nesreća se dogodila u subotu oko 15 časova. Avion je poletio sa aerodroma u naselju Urije. Uzlet nije do kraja ni završen, a avion je počeo da pada na oko 50 metara visine okomito prema kukuruzištu uz magistralni put i nedaleko od kuća.

I treći dan od tragedije koja je Prijedor zavila u crno na mjestu tragedije žute policijske trake ugaženi i ostaci Citabrie u kojoj su poginuli Ljubiša Aramanda i njegova kćerka Andrea. Ovaj model aviona prema nekim tvrdnjama star je i preko 40 godina. Nije imao crnu kutiju niti zapis leta, jer se radi o malom sportskom avionu. Slična nesreća u kojoj su poginuli austrijski državljani desila se prošlog ljeta u okolini Sarajeva. Prije toga 2020. na širem području Potkozarja. Najtežu iz 2012. pamti Banjaluka.

“Tragedija u Banjaluci koja je u Zalužanima odnijela pet mladih života, tragedija na Kozari koja je odnijela isto tako dva mlada života, jednu djevojku pilota i njenog kopilota. Nažalost do sada nismo imali 100% rezultate šta se to desilo i šta je glavni uzrok padova tih aviona”, kazao je Nikola Grbić, pilot i član AK Prijedor.

Sportski avioni u pravilu ispravni

Oni koji lete u sportskim avionima nad nebom Bosne i Hercegovine kažu, letjelice su u pravilu ispravne.

“Pilot mora da pazi da ne pređe te pedesetčasovne radova, da odveze na vrijeme avion ili stočasovne i pilot utvrđuje dnevnu ispravnosti. Prije polijetanja, to se zove predpoletni pregled pilot ima obavezu, tačno propisano na desetak mjesta da dođe, stane i tačno provjeri da li je to sve u redu”, pojasnio je Duško Grmuša, bivši predsjednik AK Banjaluka.

Uprkos poštovanju strogih pravila, kaže, kvarovi su mogući čak i tokom leta. To što je Citabria bila stara 40 godina, kažu upućeni ne znači ništa, jer tvrde da vazduhoplovstvo ne poznaje termin “star avion” ukoliko se on redovno servisira. Šta je razlog tragedije treba reći istraga koja u više od 50% slučajeva pada malih avione na kraju ne da kompletne odgovore.

ba.n1info.com