Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je najvažnije da su ispoštovani zahtjevi radnika Doma za starija lica u Prijedoru kojima je ranije rukovodstvo dugovalo višemjesečna primanja, poreze i doprinose i zbog čega su u više navrata stupali u štrajk.

“Nikada nije lako, ukoliko imate kredit, imate dijete koje se sprema za školu, a niste primili četiri plate. Stvarno je nemoguće organizovati život i razumijem i njihove zahtjeve i njihovu želju da se to razriješi jer je to apsolutno ljudski”, rekao je Šeranić novinarima u Prijedoru nakon razgovora s novim rukovodstvom ove ustanove.

On je podsjetio na to da je Vlada je u prvom navratu izdvojila oko 400.000 KM iz Kompenzacionog fonda, a Ministarstvo potom iz redovnih doznaka ustanova socijalne zaštite oko 340.000 KM.

“Ono što sam ja tražio od direktorice, to je da od januara moramo imati uplaćene sve poreze i doprinose i da se ne smije isplaćivati plata bez poreza i doprinosa. Ne dozvoljavam prijem novih radnika ukoliko nisu plaćeni svi doprinosi za tu godinu. Bitno je da su plate reodvne, da su uplaćeni porezi i doprinosi i sama ustanova će govoriti za sebe”, naveo je Šeranić.

On je dodao da ova ustanova ima velike mogućnosti i za regiju i za lokalnu zajednicu.

“Treba nam jedna ovakva ustanova koja, prije svega, dobro posluje i dobro radi. Podrška Ministarstva i mene lično neće izostati ovoj ustanovi tako da očekujem i ono što kažem svojim saradnicima – budite kreativni, a ja sam tu da vas podržim”, poručio je Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora Doma za starija lica Marija Ličanin zahvalila je Vladi i ministru Šeraniću za pomoć ustanovi koja je dovela do poboljšanja i stabilizacije rada.

“Radnici su ispoštovani u svim zahtjevima koji su postavljeni i mislim da ćemo nastaviti dalje u jednom novom pravcu i da ćemo svi biti zadovoljni, kako ministarstvo, radnici i korisnici, tako i naš grad koji će imati jednu ustanovu na koju ćemo moći biti ponosni”, dodala je Ličanin.

Predsjednik Sindikalne organizacije Doma za starija lica Prijedor Mile Tankosić zahvalio je Vladi i Ministarstvu za to što su ispoštovani svi zahtjevi radnika, a gradu Prijedoru za jednokratnu pomoć od 400 KM po radniku za rad u uslovima kovida.

On je podsjetio da su zahtjevi bili isplata četiri zaostale plate, 35 prevoza i dugovanja prema radnicima koji odlaze u penziju.

prijedorgrad.org