program ekonomske odrzivosti (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić potpisao je danas ugovore za ekonomsku održivost sa 13 korisnika projekta “Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirvnog sporazuma”.

Korisnici projekta potpisali su ugovore za dodijeljena tri motokultivatora, plastenik sa sistemom za navodnjavanje, četir muzne i četiri steone krave i ovce.

Pavić je prilikom potpisivanja ugovora rekao da je Prijedor grad sa više od 25.000 povratnika, sa više od 18.000 interno raseljenih lica i oko 4.000 izbjeglica, uglavnom iz Hrvatske.

“Nakon obnove kuća i povratka na ognjišta pokrenuto je pitanje ekonomske održivosti domaćinstava koja su ili došla u Prijedor ili se vratila na svoja imanja”, ukazao je Pavić.

program ekonomske odrzivosti (2)On je dodao da ovaj program ima veliki značaj jer je vodio računa o socijalnom položaju ovih kategorija i o tome da nije dovoljno ostvariti povratak i nastaniti se negdje, nego da je potrebno obezbijediti egzistenciju i ekonomsko održivo stanovanje.

“Putem ovog projekta korisnicima su dodijeljena ona materijalna dobra za koja su se građani ovih kategorija opredijelili i što im je najviše trebalo da bi njihova domaćinstva bila ekonomski održiva”, rekao je Pavić.

Božica Pavković-Đurić, predstavnik “Bosanskog humanitarnog logističkog servisa” /BHLS/ kao jednog od sedam partnera ovog projekta, istakla je da on ima sveobuhvatan značaj za povratnike i raseljena lica u BiH.

“Mi djelujemo na području opština Prijedor, Gradiška, Derventa i Bosanski Petrovac, a samo u Prijedoru prošle godine pomogli smo ovih 13 porodica od kojih osam iz reda povratnika i pet iz raseljenih lica i to onako kako su to oni smatraju da im treba pomoć”, istakla je Đurićeva.

program ekonomske odrzivosti (3)Tokom 2015. godine u Prijedoru će u okviru ovog projekta biti obuhvaćeno još 16 korisnika.

Aktivnosti u okviru projekta “Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma” započele su 2014. godine i trajaće do 2016. godine, a njegova vrijednost je 8.107.500 evra raspoređenih u ukupno deset opština.

Većinu sredstava obezbijedila je EU u paketu “IPA 2012”, dok je ostatak novca obezbijedio UNHCR.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com