Trenutni soj virusa korona koji dominira, pod nazivom omikron, pretežno uzrokuje blaže kliničke slike, ali i dalje ima pacijenata koji teže oboljevaju i moraju na bolničko liječenje.

Eksplozija omikrona tokom praznika uzrok je pritiska na rad u prijedorskom Domu zdravlja.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Prijedor, Dijana Đerić, podsjeća da ljekari dnevno pregledaju i po 150 pacijenta, a da je među njima je veliki broj zaraženih.

“Zbog tog pritiska na naš rad dobro je što su simptomi dosta blagi tako da molim građane da se ne javljaju odmah po pojavljivanju temperauter da sačekaju dva do tri dana kod kuće, uzimaju polivitamisnke terapije, vitamin C, vitamin D, cink, što više tekućine, ukoliko ta temperatura traje više od četiri dana da se jave u akutno- respiratornu ambulantu i samim tim smanje nam bespotrebne gužve”, kaže Đerićeva.

Infektolog u bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor Boris Ćurguz kaže da prvi simptomi zaraze omikronom mogu biti glavobolja i brz porast više temperature.

“Ovaj soj pretežno napada gornje respiratorne puteve. Opet ćete vi imati i ljude koji će sa omikronom imati tešku kliničku sliku tako da su zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa praktično na istom, na taj broj pacijenat procentualno je to mnogo manji broj, ali u apsolutnim brojkama vi imate opet puno odjeljenje, prenapregnut sistem i imate treću stvar, a to je da se mnogo češće zaražavaju i zdravstveni radnici”, ističe Ćurguz.

kozarski.com