Omarska: Igman 0:1

Strijelac: Zukić u 32.minuti
Sudija: Musić Admir (Hrasnivca)
Gledalaca: 700
Žuti kartoni: Krecelj, Stević (Omarska) Kašić, Čomor, Ćeman (Igman)

Omarska:
Trninić 6,5 Ratković 6,5, Romanić B 6,5, Panić 6,5, Krecelj 6,5, Šunić 6,5, Romanić Dragan 6,5, Gavranović 6,5, Stević 6,5, Marmat 6,5, Vračar 6,5
Trener: Vuleta Milenko

Igman:
Ćeman 7, Tukić 7, Drljević 7, Mandžuka 6,5 (Alagić -), Kašić 7, Hrelja 6,5 (Alešević -), Graho 6,5 (Čomor -), Ćubara 7, Alić 7, Velić 7, Zukić 7 (Ljuca)
Trener: Adnan Elezović

Teško je ponekad naći prave riječi da se opiše jedna utakmica, a danas je u Omarskoj odigrana jedna upravo takva. Omarska je u osmini finala kupa BiH poražena protiv Igmana sa 1-0, ali većina navijača Omarske je danas bila ponosnija na svoj klub, nego nakon nekih drugih ”velikih” pobjeda.

Ustvari, miješali su se osjećaji ponosa i tuge. Ponosa na jedanaest momaka koji su danas nosili dres Omarske i nisu nadigrani od strane odlične ekipe Igmana i tuge što zbog povreda i virusa COVID-19 nije nastupilo čak 7 standardnih prvotimaca i što nikada nećemo saznati šta bi bilo da je danas Omarska nastupila u punom sastavu.

Naime, Omarska je ovu utakmicu odigrala desetkovana. Što zbog povreda što zbog pozitivnih rezultata na testiranju danas su u ekipi Omarske nedostajali Anđić, Rosić, Jaćimović, Grahovac, Lajić, Stojnić i Romanić Darko. Što je puno, puno je.

Naime, juče smo obaviješteni od strane NFS BiH da je za ovo kolo Kupa BiH obavezno testiranje na Covid -19, te su u popodnevnim časovima testirani igrači, stručni štab i službena lica.

U večernjim satima smo šokirani informacijom da je nekoliko igrača, ali i službenih lica pozitivno i da nemaju danas pravo nastupa.

Iako šokirani, skupilo se nekako jedanaest igrača i izašlo na megdan ekipi Igmana iz Konjica, ekipi koja se u okviru Prve lige Federacije BiH bori za titulu i plasman u Premijer ligu BiH, jednoj stvarno odličnoj i dobro pripremljenoj ekipi.

Svi su očekivali debakl Omarske, ali igrali su danas svih jedanaest ”žigosanih” srcem, borbeno do krajnje granice i samo je nedostajalo malo sreće pa da i danas izbore povoljan rezultat i da ostvare istorijski plasman u četvrtfinale kupa BiH.

Kao što rekoh gosti uopšte nisu nadigrali Omarsku i zbog toga ostaje žal što je propuštena prilika da Omarska odigra danas u kompletnom sastavu i da vidimo koji su krajni dometi ove generacije. Najveća žal je zbog ovih sedam igrača koji su tako onemogućeni da zaigraju u utakmici karijere, a što su svojim angažmanom i igrama svih ovih godina zaista zaslužili.

Što se tiče same utakmice, viđena je jedna tvrda i teška utakmica sa veoma malo prilika na obe strane. Tribine u Omarskoj su ponovo bile veoma dobro popunjene, pa je oko 700 gledalaca prisustvovalo utakmici i bodrilo oslabljeni tim Omarske.

Čitavu utakmicu Omarska je odigrala sa samo 11 fudbalera, predvođena kapitenom Anandom Kreceljom koji je i danas pokazao koliko mu znači ovaj klub, ali i koliko on znači klubu. Počelo je otvoreno sa obe strane, ali bez ozbiljnijih prilika. Slično kao i na utakmici protiv Krupe, ponovo je zaustavljen jedan opasna napad Gavranovića zbog ofsajda, iako se ponovo čini da ofsajda nije bilo.

Kako je utakmica odmicala Igman je polako preuzimao inicijativu i uglavnom prijetio iz kornera. Upravo nakon jednog kornera u 32. minutu Zukić je bio najviši u skoku i glavom savladao golmana Omarske, te ispostaviće se postigao pobjedonosni gol. Bio je Igman nešto bolji i do kraja prvog poluvremena, te je gostujuća ekipa imala odličnu šansu u finišu, ali je golmana Trninić sjajno intervenisao i spriječio goste da uduplaju vođstvo.

U drugom poluvremenu, Omarska je napadala, imala mnogo više loptu u svom posjedu, a gosti su pokušavali da nešto više urade iz opasnih kontranapada. Ipak, iskreno govoreći, ni jedna ekipa nije stvorila neku baš stopostotnu šansu, ali je Omarska stvorila nekoliko opasnih situacija pred golom Igmana i nedostajalo je malo sreće ili koncetracije napadača da ozbiljnije ugroze gol Igmana.

Posebno je bilo uzbudljivo u samom finišu, ali Stević, Panić i Krecelj nisu uspjeli uputiti kvalitetan šut i savladati Ćemana, tako da je ostalo 1:0 za Igman koji je tako obezbjedio plasman u osminu finala Kupa BiH.

Gostima čestitamo na zasluženoj pobjedi, fer i korektnoj igri, ali čestitamo i igračima Omarske koji su danas još jednom osvjetlali grb svog kluba i pružili još jednu partiju za istoriju. Klub se ovim putem zahvaljuje Ratković Mili i Draganu Stanojčiću koji su igrače Omarske počastili večerom nakon utakmice.

PS. Neprocjenjive su scene dolaska kompletnih razreda sa svojim učiteljicama na današnju utakmicu.

FK Omarska