Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor u utorak je proslavilo svoju krsnu slavu, sv. Kirijaka Otšelnika – Miholjdan.

Ujedno je obilježeno i pet godina postojanja i rada ovog Udruženja.

Proslavi krsne slave prisustvovali su, pored članova Udruženja, brojni prijatelji iz javnog i kulturnog života grada Prijedora, saradnici iz drugih kulturnih institucija i udruženja, kao i gosti iz Srbije i Hrvatske.

Pozdravljajući prisutne goste direktor Udruženja za očuvanje tradiocije Željko Šormaz se zahvalio svima koji su na bilo koji ljudski način pomogli radu Udruženja i naglasio da bez takvih ljudi i izuzetni rezultati rada ne bi bili mogući.

-Izražavam nadu i uvjerenje da nas očekuju još ljepše stranice u budućnosti jer više od 200 djece, članova Udruženja, najveći su zalog za uspjeh i izvršenje misije koju smo sebi postavili kao zadatak, dakle očuvanja tradicije – rekao je Šormaz.

Nakon lomljenja slavskog kolača, uslijedilo je druženje.

U sklopu obilježavanja pet godina rada i krsne slave, u Zavodu za izgradnju grada promovisana su i dva audio CD-a koji su upravo izašli u izdanju Udruženja za očuvanje tradicije.

Riječ je o studijskim snimcima maestra Slavka Mitrovića Caleta i Beogradskog omladinskog narodnog orkestra kao i snimcima sa njihovih koncerata održanih u Prijedoru.

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor registrovano je 2016. godine, iako je neformalno radilo i ranije.

U početku je bilo organizovano kroz tri sekcije, a potom reorganizovano u pet odsjeka sa, trenutno, više od 250 članova.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com