GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora („Službeni glasnik Grada Prijedora“, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 02.03.2021. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 53 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1147 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 74 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 118 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 6166 lica.
U JZU Bolnicu „dr Mladen Stojanović“ Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica oboljelih zbog infekcije izazvane virusom korona smješteno je 37 lica od kojih je 29 lica iz Prijedora, 4 lica iz Kozarske Dubice, 2 lica iz Novog Grada i po jedno lice iz Oštre Luke i Krupe na Uni.

2. Dana 01.03.2021. godine JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ donio je Preporuke za izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima kojim je utvrđeno da izvođači muzike uživo u ugostiteljskim objektima koji imaju više od 50 m2 u periodu od 20,00 časova do kraja radnog vremena mogu izvoditi muziku uživo isključivo uz poštovanje propisanih epidemioloških uslova i mjera.

3. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od starne Gradskog štaba za vanredne situacije.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se vlasnici ugostiteljckih objekata koji imaju propisane uslove za izvođenje muzike uživo da se u potpunosti pridržavaju Preporuka za izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima koje su donesene od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

2. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u skladu sa Obavezujućom instrukcijom Ministarastva uprave i lokalne samouprave i u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova vrše kontrole i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i Preporuka JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

3. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okupljaju (do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

4. Gradski štab za vanredne situcije usvaja sljedeće planske dokumente:
– Plan rada Gradskog štaba za vanredne situcije grada Prijedora na sprovođenju preventivnih i operativnih mjera zaštite i spasavanja u 2021. godini.
– Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od zemljotresa na području grada Prijedora za period 2021 -2023. godine.
– Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru na području grada Prijedora u 2021. godini.
– Operatini plan sprovođenja aktivnosti za zaštitu od poplava u 2021. godini za područje grada Prijedora.

5. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi. Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Datum: 02.03.2021. godine

KOMANDANT
Dalibor Pavlović