os branko copicOsnovna škola “Branko Ćopić” iz Prijedora nije dobila saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da roditelji sufinasiraju pripremni program za buduće prvačiće, rekla je danas Srni direktor ove ustanove Sanja Munjiza.

Munjiza je navela da je i ove godine velika zainteresovanost roditelja da se pripremni program organizuje i u centralnoj školi, ali da ova škola nije uvrštena u grupu škola u kojima će Ministarstvo finansirati rad vaspitača i didaktički materijal.

“U centralnoj školi ima dovoljno didaktičkog materijala, ali je sporno finansiranje vaspitača. Iako su nam roditelji tražili da oni sami finansiraju rad vaspitača, što bi bilo 15 KM mjesečno po djetetu, u Ministarstvu nam nisu dali saglasnost da roditelji snose bilo koji trošak u bilo kojem iznosu”, navela je Munjiza.

Ona je najavila da će se obratiti za pomoć potencijalnim sponzorima i prijateljima škole za finansiranje rada vaspitača, što nije veliki trošak, ali škola nema pravo da ga snosi iz vlastitih sredstava, čak ni uprkos znatnim uštedama u vlastitom budžetu.

“Sigurna sam da ćemo naći izvor finansiranja i da ćemo, osim u područnoj, imati jednu grupu za pripremni program i u centralnoj školi”, dodala je Munjiza.

Ona je pozvala roditelje budućih prvačića iz upisnog područja Gomjenica da prijave djecu za pripremni program za predškolce koji će se odvijati u područnoj školi u Gomjenici od 2. marta do 29. juna uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i organizacije “Spasimo djecu” /Save the Children/.

“Ovim putem iz OŠ `Branko Ćopić` apeluju da se svi roditelji iz Gomjenice što prije jave radi evidentiranja budućih đaka prvaka. Pripremni program je, kao i svih prethodnih godina, besplatan”, saopšteno je danas iz ove škole.

Za razliku od pet osnovnih škola iz Prijedora i Oštre Luke, gdje će pripremni program biti besplatan za roditelje, Dječiji vrtić “Radost” iz Prijedora objavio je da će program pripreme za školu budućih prvačića finansirati roditelji s 40 KM mjesečno, navodeći da će time, između ostalog, biti pokrivene plate vaspitača i didaktički materijal, iako te troškove u cijelosti pokriva Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske za tri mjeseca programa.

SRNA