vrtic-radostDječiji vrtić “Radost” i četiri osnovne škole iz Prijedora, te osnovna škola iz Oštre Luke pozvali su danas roditelje djece predškolskog uzrasta koja nikada nisu boravila u vrtiću, da buduće prvačiće prijave za program pripreme za školu.

Program pripreme za školu u svih pet škola za roditelje je besplatan, dok se u vrtiću roditeljima naplaćuje 40 KM mjesečno.

Vršilac dužnosti direktora Dječijeg vrtića “Radost” Dušanka Božić navela je u odluci da će ovaj program finansirati roditelji i da će tim novcem biti pokriveni plate vaspitača, potrošni i didaktički materijal, dio režijskih troškova, nadoknada za prekovremni rad spremačice i užina.

Direktor Osnovne škole /OŠ/ “Branko Ćopić” Prijedor Sanja Munjiza rekla je danas Srni da će pripremni program biti organizovan u područnoj školi u Gomjenici i da će kao i svih prethodnih godina za roditelje biti besplatan.

“Mi već sada imamo 32 prijavljena djeteta i roditelji i dalje zovu i interesuju se hoće li biti ovog programa”, navela je Munjiza.

Direktor OŠ “Vuk Karadžić” Omarska Branko Babić rekao je da ova škola pripremni program organizuje već četvrtu godinu i da nikad nije naplaćivala ništa od roditelja, iako nema jednake uslove za organizovanje tog programa kakve imaju ustanove kojima je predškolsko obrazovanje primarna djelatnost.

“Mi smo ranije sami nabavljali potrošni materijal, didaktiku i pribor. Ostalo je toga od ranijih godina, ustvari se najviše potroši papira, tako da to nikako nije trošak kojim bismo teretili roditelje”, rekao je Babić za Srnu.

On je dodao da se u pripremni program mogu uključiti predškolci iz upisnog područja centralne škole i iz svih pet područnih odjeljenja: Jelićka, Gradina, Niševići, Srednja Lamovita i Gornji Petrov Gaj – Kevljani.

“Mi smo zadovoljni rezultatima ovog programa i time zadovoljniji što smo od 187 škola iz Republike Srpske ušli u 30 u kojima će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržati pripremu za buduće prvačiće”, dodao je Babić.

Direktor OŠ “Kozarac” Mirzet Mujčić takođe je potvrdio da će u ovoj školi program pripreme za buduće đake prvake biti besplatan za roditelje.

Direktor OŠ “Branko Radičević” iz Petrova kod Prijedora Milosava Pranić rekla je da je pretprošle školske godine u ovoj školi po prvi put organizovan pripremni program za predškolce, da su rezultati bili odlični i da su i djeca i roditelji bili prezadovoljni.

“Imamo mnogo zainteresovanih i u centralnoj školi i u područnim odjeljenjima Rakelići, Pejići i Miljakovci. Zatražiću pomoć od gradske uprave za sufinansiranje putnog troška nastavnika koji bude radio u pripremnom programu”, rekla je Pranićeva Srni.

U OŠ “Desanka Maksimović” u opštini Oštra Luka i ove kao i svih prethodnih godina program pripreme za predškolce roditelji neće plaćati.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspske obavijestilo je škole koje će organizovati pripremni program za buduće prvake da će norveška organizacija “Spasimo djecu” /Save the Children/ podržati ovaj program opremanjem učionica i organizovanjem obuka za vaspitače, a da će Ministarstvo obezbijediti naknade za vaspitače i didaktički materijal.

Program u vrtiću počinje 9. februara i traje do 31. maja, a u školama počinje 2. marta i traje tri mjeseca. Roditelji djece koja će program pohađati u vrtiću dužni su donijeti ljekarsko uvjerenje za dijete koje prijavljuju, a ukoliko im bolnica tu uslugu naplati, imaju pravo na refundiranje troška u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U budžetu grada Prijedora za 2015. godinu za rad Dječijeg vrtića “Radost” planirano je 1.723.920 KM. Budžeti za osnovne i srednje škole nemaju planirana sredstva za predškolsko obrazovanje.

SRNA