Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da pojedinci ne poštuju odluke štabova i naveo jučerašnji primjer čovjeka iz Novog Grada koji je došao iz inostranstva i, umjesto da bude u izolaciji, sa porodicom došao u Prijedor, gdje je i zatečen.

“Takve ćemo, nadam se, uskoro odvajati u karantin dok se ne utvrdi o čemu je riječ, ma odakle da dolazi. Vršimo pripreme i za organizovanje i tog tipa karantina gdje bismo rješavali pitanja za pojedince poput ovoga koji su toliko, da se najblaže izrazim, nedozreli”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je zahvalio svim zdravstvenim radnicima, svima angažovanim na dezinfekciji javnih površina i objekata i svim građanima koji poštuju mjere štabova, ističući da u vremenu koje predstoji probleme mogu napraviti samo pojedinci koji ne poštuju odluke i koji se ponašaju mimo situacije.

“Pozivam sve građane da vode računa o svom ponašanju, posebno one koji to dosad nisu činili, jer kontrolni organi, inspekcije i komunalna policija će preduzimati vrlo oštre mjere za svakog pojedinca koji ne poštuje naredbe štaba, a pogotovo za one koji treba da su u izolaciji, a slobodno hodaju po gradu. Svako može biti nosilac virusa. Pojedinac ne može biti iznad grupacije građana Prijedora koje zastupa štab i preduzimaćemo rigorozne mjere gdje se krše ova pravila”, poručio je Đaković.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe /HES/ Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je da se HES-u u protekla 24 časa javilo 115 lica, od kojih 82 sa rješenjima sa granice, te da su sada ukupno 583 lica pod zdravstvenim nadzorom, a iz ove mjere izašlo ih je 14.

“Molim građane koji pređu granicu, a eventualno ne dobiju rješenje zdravstveno-sanitarnog inspektora, da se jave HES-u. Brojeve imaju na stranici Doma zdravlja Prijedor. Takođe, za sve koji su pod zdravstvenim nadzorom, Dom zdravlja je opremio ambulantu u Orlovači gdje se mogu pregledati, ali molimo da se prethodno jave telefonom toj ambulanti”, poručila je Otkovićeva.

U Prijedoru nema registrovanih zaraženih virusom korona, a trenutno se čekaju rezultati testiranja za jedno lice.

SRNA