avaz-bozic-radivojac (1)Rajko Radivojac, jedan od najpoznatijih bh. pčelara iz Petrovog Gaja kod Prijedora, priču o najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, koji je i ove godine dočekao u krugu porodice, supruge, dvojice sinova i oca, počinje riječima da je bogat onaj čovjek koji ima osmijeh na licu.

Životna filozofija

– Tu svoju životnu filozofiju prenio sam i na proizvodnju meda, kojom se godinama uspješno bavim. Ako imaš stotinu košnica i osmijeh, onda si prebogat, a ako imaš sve, hrpu para, a nemaš osmijeh, onda pripadaš „najsiromašnijim“ ljudima na svijetu i nemaš ništa – kaže Radivojac.

Dodaje da ni ovog Božića na trpezi neće zaboraviti specijalitet kuće, kriške svježe jabuke koje ukućani umaču u činiju s medom.

avaz-bozic-radivojac (2)– Na stolu će biti i medovača. Recept za pravljenje medovače je vrlo jednostavan – 200 grama meda i litar dobre rakije. Sve se sastavi i mućka nekoliko dana, potom procijedi i medovača je spremna za upotrebu. Za nju je najbolji bagremov med – kaže Rajko, mada je s onim livadskim na svjetskom ocjenjivanju meda prije dvije godine dobio zlato.

A od običaja koji prate proslavu Božića, Rajko ističe jedan njemu posebno drag, specifičan baš za njegov Petrov Gaj.

Druga kuća

– Riječ je o pijukanju na Badnji dan u kojem svake godine učestvuje najmanje desetak kuća. I svake godine pijukanje počinjemo iz druge kuće. U slami prostrtoj na podu, bombone, orahe, sitne pare… ne traže samo oni koji tu trenutno žive već i gosti sa strane, djeca koja su u međuvremenu odrasla, poudala se i poženila i sa sobom na Badnji dan, na pijukanje dovela svoju djecu. Pijukanje obavezno završavamo i vatrometom – pojašnjava običaje Radivojac i podsjeća da je Božić blagdan praštanja, u kojem se i oni koji su se „zbog međa i politike svađali tokom godine obavezno mire“.

Bagremov med

Recept za pravljenje medovače vrlo je jednostavan – 200 grama meda i litar dobre rakije. Sve se sastavi i mućka nekoliko dana, potom procijedi i medovača je spremna za upotrebu. Za nju je najbolji bagremov med.

Dnevni avaz