Ambijent i usluga jedine prijedorske berbernice, koja je u grad vratila duh starih vremena, privlače sve više mušterija, koji iz ove jedinstvene radnje izlaze sa osmijehom jer osim dobre frizure i uljepšane brade ne manjka prijatnog razgovora sa mladim domaćinom.

Prvu berbernicu u centru grada poslije dugo vremena otvorio je dvadesetdevetogodišnji Danijel Miljević. Na ideju da se osamostali i otvori sopstvenu radnju došao je slučajno, pretražujući internet, gdje je pronašao konkurs koji je objavila Omladinska banka Prijedor.

– Na internetu sam došao do podataka, popunio aplikaciju i prikupio sve što je bilo traženo. Nisam vjerovao da će proći, ali projekat je usvojen i dobio sam 1.980 KM – kaže Danijel, ističući da mu je to bio dovoljan podsticaj da krene u samostalni posao.

Dodaje da su te pare bile dovoljne za pravu frizersku stolicu, koja je veoma skupa, i još ponešto pribora koji mu je nedostajao, dok je ostatak opreme koju svakodnevno koristi skupljao tokom decenije rada.

Ovaj mladić priča da se trudio da njegova berbernica što više liči na one iz starih filmova. Na stolu kafa i novine, na zidovima crno-bijele slike, a jedino što asocira na savremeno doba je televizor umjesto nekadašnjeg radio-prijemnika.

Miljević kaže da se trudio da enterijer bude skroman i nalik pravoj berbernici.

– Čitao sam o tome kako je nekada bilo, gledao stare filmove i serije i shvatio da se u ovakvim salonima odvijao život, u njemu su se mogle čuti novosti iz grada. Sada je to malo drugačije, pa ovdje pogledamo poneku utakmicu i onda komentarišemo, budući da smo u tome najveći stručnjaci – kroz šalu priča Danijel.

Mušterija, kaže on, ima i više nego što je očekivao, jer pored šišanja, sređuje i bradu koja se vratila u modu.

– Ako nekom muškarcu prijatelji kažu da je fino ošišan ili da ima lijepu bradu, to je onda baš kompliment jer mi muškarci to jedni drugima rijetko govorimo – priča Danijel.

Ovaj mladi čovjek, koji je nakon završetka školovanja zanat brusio deceniju, pravi je primjer da, ako čovjek odabere zanimanje koje voli, onda mu ništa nije teško.

– Da bi neko danas bio frizer, bilo muški bilo ženski, mora biti u toku šta je ljudima interesantno i šta je u trendu. Takođe, mora da sugeriše mušterijama koja frizura im najbolje stoji kako bi što zadovoljniji izlazili iz salona. Isto je i sa bradom – priča Danijel.

Otvaranjem berbernice za sve mlade koji znaju šta hoće unio je dašak nade da se snovi ostvaruju, a sugrađanima starije generacije bar malo ublažio nostalgiju za starim vremenima.

Podrška mladima

Mladi u Prijedoru koji imaju dobre ideje za biznis mogu da konkurišu za sredstva Omladinske banke.

Fondacija “Mozaik” je kroz ovaj projekat do sada u Prijedoru podržala devet projekata čija je vrijednost oko 23.000 KM. Dio sredstava obezbjeđuje i grad Prijedor.

Glas Srpske