austronetI dok čak i Papa moli za nova radna mjesta u BiH, a domaći političari po običaju ništa ne rade po tom pitanju, priča o 14 redovnih ovogodišnjih plata koje su dobila 72 zaposlena u „Austronetu“ u Kozarcu kod Prijedora, preduzeću koje se bavi izradom zaštitnih mreža, definitivno može u rubriku vjerovali ili ne.

Zaposleni nisu ostali ni bez regresa, a da sve bude nevjerovatnije ovih dana nagrađeni su čak i božićnjicom i zajedničkom večerom na kojoj su bili i poslovni partneri firme koja 95 odsto proizvedenog i izvozi.

Enes Kahrimanović, direktor „Austroneta“, ne vidi mnogo razloga za čuđenje.

Sve pojašnjava činjenicom da je „dobre namjere austrijske privrede jednostavno donio u Kozarac i BIH“.

-Radnici su uredno prijavljeni i to za osmočasovno radno vrijeme, imaju pravo na 18 dana godišnjeg odmora, da sami odluče kad će ga koristiti… Osim 12 redovnih dobili su i po dvije duple plate, u vrijeme godišnjih odmora i sad pred novogodišnje praznike. I zaista nema nezadovoljnih – pojašnjava Kahrimanović koji će o iskustvima kozaračkog „Austroneta“ 27. januara govoriti i u Austriji u tamošnjoj Privrednoj komori.

Prosjek plate zaposlenih iznosi 750 maraka, a uz sve druge pogodnosti nije ni čudo da brojni u potrazi za poslom svakodnevno obilaze „Austronet“ u nadi da će im se jednog dana i posrećiti.

Dnevni avaz
Foto – Panoramio