novogodisnji prijem gradonacelnika (3)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić najavio je danas da će iduće godine u ovom gradu biti mnogo ulaganja u sport i kulturu, kao i pomoći za investiranje u privredu.

“Nismo zaboravili investicije iako predviđamo da će i godina koja je pred nama biti teška. Ali, od 1991. godine sve su nam godine teške i spremni smo da se sa time suočimo”, rekao je Pavić koji je danas priredio tradicionalni novogodišnji prijem za privrednike i predstavnike društvenog i političkog života grada.

On je dodao da Prijedor mnogo očekuje i od usvajanja budućeg prostornog plana Republike Srpske kojim je predviđeno osnivanje prijedorske regije.

“Sa aspekta razvoja to znači mnogo jer je sav ekonomski razvoj na zapadu baziran na regionalnom razvoju i mi, ako nismo regija, nemamo mogućnost da sarađujemo sa njima niti da donosimo svoje planove razvoja. Smatram da smo optimalno i geografski i na svaki drugi način postavljeni tako da kao regija možemo uspješno funkcionisati”, rekao je Pavić.

novogodisnji prijem gradonacelnika (1)On je naglasio da će se i u idućoj godini grad baviti određenim investicionim aktivnostima, prije svega podsticajima i kreditnim sredstvima, kao i drugim sredstvima koja grad daje privrednicima i poljoprivrednicima da bi svoju proivodnju zadržali, oživjeli ili unaprijedili.

Pavić je ocijenio da je ova godina za Prijedor, kao i za većinu gradova Republike Srpske i BiH bila zaista teška.

“I pored toga što ekonomska kriza već dugo traje, godinu su obilježile i poplave, zatim su uslijedili izbori i formiranje vlasti, tako da je godina prošla u napetoj atmosferi i sa mnogo toga što ometa normalan rad, naročito u privredi”, naveo je Pavić.

On je dodao da je Prijedor i pored tih poteškoća uspio da sanira posljedice poplava u mjeri u kojoj je to bilo moguće.

novogodisnji prijem gradonacelnika (2)“Nismo imali primjedbe građana na postupanje lokalne administracije i službi koje su bile zadužene za sanaciju štete, a uspjeli smo da najteže slučajeve rješavamo u Prijedoru, pored pomoći koja nam je pružena sa viših nivoa vlasti”, istakao je Pavić.

On je dodao da su neki drugi pokazatelji posljednjih godina veoma dobri u Prijedoru.

“U posljednje tri godine smanjili smo broj nezaposlenih sa 13.000 na 8.500 što je malo ko učinio i kod nas je pokrivenost izvoza uvozom veća od 123 odsto. Broj zaposlenih se povećava i veći je od broja penzionera, a i veći dio prijedorske privrede radi pozitivno”, naglasio je Pavić.

On je dodao da je sve to dobra osnova za iduću godinu i za ono što bi trebali raditi.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com