Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je danas obišao radove na istražnoj bušotini bunara u Tomašici.

Riječ je o projektu snabdijevanja vodom iz vodovodnog sistema Tomašička jezera. Prema preliminarnim rezultatima, vode ima dovoljno za snabdijevanje nekoliko hiljada domaćinstava u selima Tomašica, Busnovi, Rakelići, Saničani, Gomjenica, Rasavci, Ništavci i Zecovi.

“Ovaj projekat je od velikog značaja za grad jer je ovo istraživanje pokazalo da ovaj lokalitet raspolaže sa dovoljno vode koja se nalazi na zahvatu između 23.i 36.metra, a bušilo se do dubine od 102 metra i biće i do 60 litara u sekundi vode sa više ovako iskopanih bušotina, a za projekat je potrebno oko 30 litara vode u sekundi”, izjavio je Đaković novinarima.

On je dodao da dalje dosta toga zavisi od analiz kvaliteta vode.

“Rađene su početne analize, ali ne u potpunom kapacitetu i one govore da je voda dobra za piće, tako da kada završimo ova istraživanja, imaćemo kompletan odgovor da li smo spremni da odavde počne izgradnja vodovoda Tomašička jezera kao primarni vod što je najvažnije za ovo područje koje bi se kompletno snabdijelo pitkom vodom “, istakao je Đaković.

Predstavnik “IPIN” Instituta za primjenjenu geologiju i vodoinženjerstvo iz Bijeljine Vaso Novaković je izjavio da su izvođeni istražni radovi ispunili cilj, a to je da su dosadašnje analize pokazale da se iz ovog bunara može zahvatiti oko 10 litara vode u sekundi.

“U istraživanju su korištene najsavremenije metode bušenja sa izbacivanjem nabušenog materijala komprimovanim vazduhom pod pritiskom tako da su očuvane filtracione karakteristike i maksimalna količina vode koja se može uzeti iz podzemlja”, objasnio je Novaković.

On je dodao i da ukupne rezerve vode sa ovog izvorišta iznose preko 60 litara u sekundi, tako da ovdje može da se otvori vrlo ozbiljno izvorište za vodosnabdijevanje jednog dijela grada.

“Mi smo završili ugradnju bunarske konstrukcije, ovo je istražni bunar, a slijedeći koraci zavise od naručiocca koji će dalje ići u izgradnju crpne stanice i priključne cjevovode i mogu praktično ovaj bunard a priključe u sistem”, rekao je Novaković.

Direktor prijedorskog “Vodovoda” Vlado Reljić smatra da će ovim projektom biti riješen problem vodosnabdijevanja u gotovo cijelom gradu.

“Ova priča traje dosta dugo i počela je da daje ohrabrujuće rezultate.Mi smo u proteklom periodu uradili projekat i prije ovog bušenja izvođeni su hidrogeološka istraživanja koje je Vodovod finansirao sa starim rudnicima `LJubija`. Postoji projekat koji smo doradili i tu su osnovni elementi te infrasturkture,a radi se o jednom rezervoaru kapaciteta 1000 kubika i glavnom cjevovodu koji će voditi sve o Gomjenice, prelaziti preko dva mosta i obuhvatiti potrošače sa lijeve obale. Trebalo bi da ukomponujemo ovaj bunar, pumpnu stanicu i dovođenje električne energije. Potrebno je razmišljati o tome kako doći do glavnog projekta vodovoda, distributivne mreže i kućnih priključaka za sva ova naselja i potrošače”, istakao je Reljić.

www.prijedorgrad.org