Koncert mladih banjalučkih umjetnica, Milane Smiljanić i Sonje Bobrek Savić, biće održan u četvrtak 11. aprila 2019. godine sa početkom u 20,00 časova u Galeriji “Sreten Stojanović”.

Program:

J. S. Bah: Sonata za solo violinu, br. 1, u ge-molu BWV 1001

– Adađo
– Fuga
– Sičilijana
– Presto

M. Balakirjev: Imprompti

R. Šuman: Sonata za violinu i klavir br. 1, u a-molu

– Mit leidenschaftlichem Ausdruck
– Allegretto
– Lebhaft

D. Despić: “Vinjete”

– Fanfara
– La Valse
– Caccia
– Scherzinno

J. Brams: Skerco iz F-A-E Sonate

Milana Smiljanić (rođ. 1989. godine u Sarajevu) je završila Osnovnu muzičku školu “Vlado Milošević” u Banjaluci u klasi prof. Dušana Šestića i osvojila niz prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima, te ostvarila mnoge solističke nastupe na raznim manifestacijama.
Srednjoškolsko obrazovanje je završila u klasi prof. Jovanke Pantić i osvojila više prvih i specijalnih nagrada. Po završetku obrazovanja u srednjoj muzičkoj školi, 2006. god. učestvuje na državnom takmičenjnu i kao laureat odlazi u Grožnjan, i pohađa masterklas koji vodi prof. Džefri Vorton (SAD). Iste godine, upisuje Muzičku akademiju u Banjaluci. Prve tri godine studija završava u klasi prof. Uroša Pešića. Četvrtu godinu i diplomski ispit završava sa 21 godinu, u klasi prof. Marije Jokanović, sa najvišom ocjenom.

Tokom studija učestvuje na raznim festivalima, muzičkim manifestacijama širom BiH, Srbije, Crne Gore i na raznim koncertima, u orkestrima, pod dirigentskom palicom Darinke Matić – Marović, Branke Radošević, Tobija Pursera (London), Karlosa Garsije Ruiza (Meksiko,) kao i solo izvođač, i u različitim ansamblima i kamernim sastavima.

U sastavu gudačkog trija, postaje član “Udruženja muzičkih umjetnika RS”, i održava koncerte širom RS. Od 2010. do 2016. godine, radi kao profesor violine u muzičkoj školi “Vlado Milošević” u Banjaluci. 2012. postaje aktivni član tango/džez sastava Bandoneon square. 2013. godine upisuje master studije u Banjaluci, u klasi prof. Maje Jokanović.

Od 2016. godine je zaposlena na Akademiji umjetnosti univerziteta u Banjaluci, kao asistent profesoru Ivanu Otaševiću, na katedri za gudačke instumente, odsjek violina. Član je Banjalučke filharmonije, sa kojom nastupa širom BiH, i u inostranstvu, kao solista i član orkestra, pod dirigentskom palicom Vanese Kremenović, Đanluke Marčiana, Mikice Jevtića, Vesne Šouc, Ane Zorane Brajović, Emira Mejremića, Ognjena Bomoštara i Dušana Uroševića.
Od 2018. godine svira u sastavu Palladio string quartet.

Sonja Bobrek Savić je rođena 1990. godine u Banjaluci. Svoje muzičko obrazovanje započela je sa osam godina u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” u Banjoj Luci u klasi profesora Sergeja Vjermelja. Osnovnu i srednju muzičku školu završava u klasi prof. Branke Kuzmanović.

U toku školovanja osvojila je brojne nagrade: specijalna i četiri prve nagrade (klavir solo) i druga nagrada (klavirski trio) na Republičkim takmičenjima muzičkih škola u RS. U kategoriji klavirski duo osvojila je dvije prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih škola i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u Trsteniku (Srbija). Proglašena je za učenika generacije u srednjoj muzičkoj školi. 2009. godine upisuje Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, muzički odsjek, katedra za klavir, u klasi prof. Nevene Popović.

Osvojila je niz nagrada na međunarodnim takmičenjima u kategoriji klavirski duo (“Davorin Jenko” u Beogradu 2010. godine – treća nagrada; “Banjalučki bijenale” 2010. i 2012. godine – prva nagrada; “Slobomir” Bijeljina 2011. godine – prva nagrada).

U decembru 2010. godine, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, uz pratnju orkestra Udruženih akademija umjetnosti iz Banjaluke, Beograda i Sarajeva izvela je “Koncert u c-molu za dva klavira i orkestar” J.S.Baha. Isti koncert je izveden u aprilu 2011. godine, u koncertnoj sali Kulturnog centra “Banski dvor”, u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.

U junu 2016. godine uz pratnju Simfonijskog orkestra AUBL izvodi djelo “Metohijske skice” Miroslava Štatkića, pisano za klarinet, klavir i gudački orkestar.
Diplomirala je u julu 2013. godine na katedri za klavir muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjoj Luci u klasi profesora mr Arsena Čarkića, a u istoj klasi završava i master studije u oktobru 2018. godine. Iza sebe ima veliki broj javnih nastupa: kao solo izvođač, član kamernih sastava, te kao korepetitor. Sonja Bobrek Savić je višegodišnji stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” i nosilac zlatne plakete – priznanja za najboljeg diplomiranog studenta Univerziteta u Banjoj Luci za školsku 2012/2013 godinu. ?d 2014. godine radi kao umjetnički saradnik – korepetitor na muzičkom odsjeku Akademije umjetnosti u Banjaluci.