Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Darka Marčetića (45) iz Prijedora, zaposlenog kao istražilac u Kriminalističko-istražnom odjeljenju SIPA-e, RK Banjaluka i Adnana Aličića, zvanog Ado (40) iz Ključa.

Optuženi se terete da su stupili u kontakt s osobama s područja Ključa od kojih su zloupotrebom položaja iznudili novac kako bi posredovali u vezi s pošiljkom iz inostranstva, koja je sadržavala nedozvoljene supstance, a koja je upućena navedenim osobama.

Takođe, terete se da su zloupotrebom položaja iznudili novac kako bi pružali navodnu zaštitu navedenim osobama od krivičnog gonjenja, zloupotrebom i predstavljanjem ličnih podataka i slika navedenih osoba koje je optuženi Marčetić pribavio nezakonitim pristupanjem bazi ličnih podataka IDDEA BiH.

Tokom istrage evidentirano je sastajanje optuženih u dva navrata s navedenim osobama te preuzimanje novca u ukupnom iznosu od 3.500 evra.

Marčetić se tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, iznude i nedozvoljenog korištenja ličnih podataka, a Aličić za pomaganje u izvršenju krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivičnog djela iznude.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nezavisne novine