hopovac-nova kuca (1)Predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH boravili su proteklog petka na području grada Prijedora, gdje su zajedno sa predstavnicima Gradske uprave, izvođačima radova iz preduzeća „Gradinvest“, te nadzornim organima, obišli 14 lokacija na kojima su u potpunosti izgrađene ili rekonstruisane kuće za povratničku populaciju.

„Ovdje smo kako bi predali korisnicima ključeve završenih kuća u projektu OPEK na području grada Prijedora. Federalno ministrastvo za izbjeglice i raseljena lica je u cjelosti finansiralo ovaj projekat iznosom od oko 400.000 KM a njegovim završetkom riješili smo stambeno pitanje za 14 porodica“, rekao je Mirsad Bajrović, član Komisije za implementaciju ovog projekta ispred Federalnog ministrastva za izbjeglice i raseljena lica.

On je dodao da je na insistiranje gradonačelnika Prijedora Marka Pavića i predsjednika Skupštine grada Seada Jakupovića jedan od prioriteta u ovom projektu bila i porodica Hopovac koja je nakon dugo godina konačno riješila svoje stambeno pitanje.

„Zahvaljujući Gradskoj upravi Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Prijedora i dobroj saradnji sa Federalnim ministrastvom za izbjeglice i raseljena lica u projekat koji je krenuo još prošle godine, poslije Javnog poziva uključeno je ukupno 14 familija a radi se o povratničkoj populaciji“ rekao je predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović.

On je dodao da su porodici Tahire Hopovac iz Čarakova potrebna još neka finansijska sredstva kako bi riješili pitanje priključenja struje na novoizgrađenu kuću.

hopovac-nova kuca (2)„Ova kuća nam mnogo znači. Zahvalan sam svima onima koji su pomogli da i mi konačno dobijemo svoj krov nad glavom“, rekao je 21-godišnji Indir Hopovac i dodao da se nada da još ima dobrih ljudi koji će im pomoći da priključe struju jer njegova porodica ta sredstva nema.

Tahira Hopovac, inače teški bubrežni bolesnik, se takođe zahvalila svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se riješi stambeno pitanje njene porodice jer je mali kućerak u kojem su ranije živjeli odavno postao neuslovan za život.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com