Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ovaj grad vodi računa o seoskim područjima, te da je izgradnja društvenih domova, gdje se organizuju okupljanja, najbolji način za povratak života u selo.

Nakon što je u Malom Palančištu posjetio lokaciju na kojoj je završena rekonstrukcija stare škole i okolnog prostora, Đaković je naveo da je namjera da ovo bude višenamjenski objekat odnosno društveni dom koji bi koristili mještani Malog i Velikog Palančišta, Božića i Gornjih Orlovaca.

“Umjesto objekta stare škole koji je bio ruiniran, dobili smo jedan prelijep objekat i prostor koji je, kao i okruženje, pozitivan tako da pored ovih osnovnih društvenih aktivnosti, moramo svi razmisliti kako da još multifunkcionalno upotrijebimo ovaj objekat”, izjavio je Đaković novinarima.

Kako je tokom rekonstrukcije bilo najavljeno, u objektu će biti smještena i spomen-soba za borce stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te etno-soba sa eksponatima iz ovog kraja.

Rekonstrukciju ovog objekta, koja je počela 2016.godine, a završena početkom ove godine uz upravo završeno uređenje okolnog prostora, finansirala je Gradska uprava sredstvima od oko 230.000 KM.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Božići Stojan Banović rekao je da je objekat, koji je renoviran, sagrađen 1924. godine, zapaljen 1941., a obnovljen 1946. godine.

On je dodao da od tada nije bilo većih ulaganja, a da se sada, potpunom rekonstrukcijom, dobijen objekat u kojem će se mještani više sela moći okupljati i družiti, organizovati razne manifestacije i primati goste.

www.prijedorgrad.org