U Rudniku željezne rude Ljubija AD Prijedor kroz projekat pošumljavanja, na jednom od nekadašnjih najvećih rudokopa željezne rude “Centralna rudišta“, trenutno se radi na obnavljanju ekosistema, narušeneg uslijed višedecenijskog rudarenja na tom prostoru.

Koordinator projekta, diplomirani inženjer šumarstva Aleksandar Babić, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency da se njihovim provođenjem nastoji obnoviti i obogatiti zemljište koje je na nekim njegovim prostorima oštećeno 50 do 60 posto.

“Mi sada ovdje trenutno sadimo “Fraxinus excelsior“ bijeli jasen i “Acer pseudoplatanus“ gorski javor. Imamo taj petogodišnji plan i držimo se njega, držimo se tog projekta. U narednom periodu imamo u planu da sadimo određene vrste brzorastućih vrsta drveća kao i “Miscanthus giganteus“ kinesku trsku ili slonovu travu, određene vrste topole i vrbe koje ćemo takođe saditi na ovim površinama na kojima je vršena ekspolatacija“, rekao je Babić.

“Centralna rudišta“ se prostiru na 100 hektara, a cilj projekta kojeg je uradio Šumarski fakultet iz Beograda i koji će se provoditi narednih pet godina je da se izvrši pošumljavanje 50 do 60 hektara i da se tako prostor, na kojem se neće više eksploatisati ruda, pretvori u šumske plantaže.

Provođenje projekta počelo je lani na ovom rudokopu s početka proljeća na jednoj parceli površine 2,5 hektara, gdje su na pošumljavanju bili angažovani i prijedorski gimnazijalci, koji su zasadili oko pet hiljada sadnica.

Podatak da se 85 posto sadnica primilo govori da su oni kvalitetno odradili posao.

Ove godine su angažovani radnici Rudnika željezne rude Ljubija, kako oni koji su zaposleni po ugovoru na određeno vrijeme i koji su angažovani na uzgoju šampinjona, tako i oni koji su ovom preduzeću zaposleni na neodređeno vrijeme i obavljaju administrativne poslove.

Ekipa Amadolu Agency zatekla ih je kako pošumljavaju jednu parcelu.

Rukovodilac Pravne službe u preduzeću, Ognjen Hrnjak istakao je da je njihovim planom poslovanja za ovu godinu predviđeno pošumljavanje i rekultivacija ovog dijela zemljišta u sklopu obnove resursa biomase za gradsku toplanu.

“U sklopu mojih redovnih obaveza imam i terenski rad, tako da mi ovo nije nepoznato i u svakom slučaju mi je zadovoljstvo što sam tu sa svojim dragim kolegama i što radimo i družimo se. Sve se odvija po planu i programu, tu smo, imamo vremena i za rad i za druženje, a najbitnije je da će planirani posao na kraju biti obavljen“, naveo je Hrnjak.

Za razliku od lani, kada se pošumljavanje vršilo samo s početka proljeća, ove godine će se ono odvijati i u jesenjem periodu, tako se ove godine planira izvršiti pošumljavanje površina do osam hektara.

Značajne površine “Centralnih rudišta“ nalaze se pod šumama međutim zbog narušenog ekosistema slabijeg je kvaliteta i uglavnom se isporučuje prijedorskoj toplani. U protekle tri sezone grijanja, njoj je isporučena 21 hiljada kubika drvne mase.

Agencija Anadolija