eltatv-cirilicaČlanovi Srpskog prosvjetnog kultrunog društva “Prosvjeta” iz Prijedora su posjetili mališane u Dječijem vrtiću “Radost”, gdje su najmlađima ukazali na značaj očuvanja ćirilice.

Savremena tehnološka dostignuća i rasprostranjenost stranih jezika, među kojima prednjači engleski, doveli su do zapostavljanja srpskog jezika i pisma. Zato je veoma bitno da se djeca još u najranijem djetinjstvu upoznaju sa ćirilicom i značajem njenog očuvanja.

– Želja nam je da mladima pokažemo koja je to vrijednost ćirilice, da pokažemo ljepotu našeg pisma. Poklonili smo im i neke knjige koje su pisane na ćirilici, istakao je Branislav Kecman, predsjednik SPKD “Prosvjeta”.
Da upotreba stranih riječi sve više uzima maha i među najmlađima svjesni su i u Dječijem vrtiću “Radost” u Prijedoru. Smatraju da je neophodno da se djeca prije svega upoznaju sa kulturom svog naroda.

Ovo je samo jedna u nizu akcija koju prijedorsko Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta” provodi u cilju očuvanja ćiriličnog pisma.

ELTA TV