Na pres konferenciji koja je nedavno organizovana, načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić, stanje bezbjednosti na području ove Uprave za proteklu 2017.godinu, ocijenio je kao dobro.

Prezentovani su rezultati rada iz oblasti bezbjednosti, iz čega je vidljiv napredak po svim linijama rada. Smanjen je broj evidentiranih krivičnih djela, povećan je procenat ukupne rasvjetljenosti, a kontinuitet dobrih rezultata vidljiv je u posljednje četiri godine, tačnije od formiranja tadašnjeg Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Načelnik Dalibor Ivanić istakao je da je osnovna aktivnost u radu Policijske uprave Prijedor i prethodne godine bila zaštita i prevencija od terorizma, i sa tim će se, u punim kapacitetima, nastaviti i u narednom periodu.

U 2017.godini evidentirano je 899 krivičnih djela, što je za 12% manje nego 2016.godine. Taj broj je u posljednje četiri godine smanjen za 271 krivično djelo ili 23%. Procenat rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 70%, što je za 29% više u odnosu na procenat rasvjetljenosti u zadnje četiri godine. Ukupan procenat rasvjetljenosti krivičnih djela iznosi 87%, a u periodu protekle četiri godine ovaj procenat povećan je za 20%.

Zabilježen je visok stepen rasvjetljenosti imovinskih krivičnih djela, koji iznosi 75%. Broj krivičnih djela iz ove oblasti iznosi 420 odnosno 25% manje u odnosu na godinu ranije (561). U 2017. godini prijavljena su i rasvjetljena dva krivična djela razbojništva, što je za 11 krivičnih djela manje u odnosu na godinu ranije.
Tokom 2017.godine Policijska uprava Prijedor rasvjetlila je ukupno 11 krivičnih djela „Lažno prijavljivanje krivičnog djela“ od čega se tri odnose na lažne prijave postavljanja eksplozivne naprave.

Broj evidentiranih krivičnih djela protiv života i tijela je 69. Svi evidentirani delikti protiv života i tijela su rasvjetljeni, od čega dva teška ubistva i jedna teška tjelesna povreda sa smrtnom posljedicom. Tokom 2017. godine nije bilo evidentiranih krivičnih djela koja bi izazvala veću uznemirenost građana.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 40 (49) krivičnih djela. Izvršena su 74 oduzimanja narkotičkih sredstava od čega je zanačajna količina 25 kg marihuane, 317 gr amfetamina, 10 gr heroina, i dr., a otkrivene su i dvije improvizovane laboratorije za uzgoj indijske konoplje. U saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet, u Banja Luci su lišena slobode dva lica iz Prijedora, kod kojih su pronađena 944gr heroina.
Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 79 krivičnih djela, kojima je pričinjena materijalna šteta u iznosu preko 1.078.000,00 KM.
Policijska uprava Prijedor kontinuirano sprovodi aktivnosti akcija „Uplatnica“ i „Ugovor“ u okviru kojih je tokom 2017. godine podneseno osam izvještaja protiv 11 lica zbog počinjenih krivičnih djela privrednog kriminaliteta i četiri izvještaja protiv četiri lica zbog počinjenih sedam krivičnih djela falsifikovanja dokumentacije prilikom kupovine vozila i registracije, dok je aktivnostima akcije „Tabako“ tokom protekle godine oduzeto 234,5 kg rezanog duvana i 2.563 kutije cigareta. (ukupne dosadašnje aktivnosti 735 kg rezanog duvana i 5.207 kutija različitih vrsta cigareta.

Od krivičnih djela koja se odnose na vozila, evidentirano je 18 krivičnih djela. Policijska uprava Prijedor pronašla je 13 otuđenih vozila, kao i tri vozila otuđena u prethodnom periodu i dva vozila sa INTERPOL potraga ukupne vrijednosti oko 210.000,00 evra.

Tokom 2017. godine na području Policijske uprave Prijedor pronađeno je i nadležnim institucijama predato 14 ilegalnih migranata, dok je protiv četiri lica nadležnom tužilaštvu dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo „Krijumčarenje ljudi“.

Iz oblasti javnog reda i mira, u 2017.godini evidentirano je manje prekršaja u odnosu na godinu ranije 603 (614), a u posljednje četiri godine broj evidentiranih prekršaja javnog reda i mira smanjen je za 273 ili 31%.

Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Što se tiče oblasti bezbjednosti saobraćaja, broj evidentiranih prekršaja u 2017.godini iznosi 28.182. Iz saobraćaja je isključeno 1.210 vozila i 2.697 vozača, od čega 2.172 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Evidentirano je 885 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 10 sa smrtnom posljedicom po 11 lica (pet vozača, suvozač, motociklista, vozač mopeda, biciklista, pješak i jedno lice koje se prevozilo na traktoru). Broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama je 11, a u posljednje četiri godine ovaj broj je smanjen za osam lica ili 42%.

Načelnik Policijske uprave Prijedor istakao je da je ova Uprava ostvarila veoma dobru saradnju sa lokalnom administracijom, institucijama i medijima, a pozitivni rezultati rada ostvareni su i sa Forumom za bezbjednost zajednice, što je rezultiralo očuvanju dobrog stepena bezbjednosti na prijedorskoj regiji.

Na kraju konferencije načelnik Ivanić je naveo da će Policijska uprava Prijedor preduzeti planske preventivne i represivne mjere da se održi ovakvo stanje bezbjednosti. Prioritet rada i dalje je zaštita i prevencija od terorizma, zajednički rad sa nadležnim upravama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u cilju rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela iz prethodnih godina počinjenih po nepoznatom izvršiocu, kao i otkrivačka djelatnost u oblasti privrednog kriminaliteta i djela koruptivnog karaktera.

PU Prijedor