U Prijedoru je održana promocija prvog toma Enciklopedije Republike Srpske, naučnog dokumenta u kojem je obrađeno 1.330 odrednica u vezi sa procesima, događajima i ličnostima važnim za istoriju Srpske. Promocija je održana u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Grada Prijedora.

Enciklopedija je naučno, stručno i umjetničko djelo na čijem je radu angažovano 25 stručnjaka te dodatnih 300 saradnika. U ime grada Prijedora, glavni saradnik, bio je arheolog Milenko Radivojac.

“Grad Prijedor je zastupljen u ovom prvom tomu sa nekih 50-ak najmanje odrednica. To su naseljena mjesta na slovo A i B arheologija, tako da ima značajno mjesto u enciklopediji Republike Srpske”, rekao je arheolog Milenko Radivojac.

“Enciklopedija je zaista jedna velika lična karta jednog državnog entiteta. U ovom prvom tomu grad Prijedor se spominje na 181 mjestu”, izjavio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Osnovni zadatak enciklopedije je da prikaže prošlost, sadašnjost ali i da stvori sud o budućnost Republike Srpske u ovim krajevima u kojima ekzistira srpski ali i drugi narodi. Ovaj projekat se realizuje u preko 28 oblasti – nauka, obrazovanje, religija, ekonomija, sport ali druge.

“Mi smo do sada utvrdili više od 11 hiljada odrednica i te odrednice će biti razvrstane u pet tomova. Evo pojavio se prvi tom, a ovi će se sada javljati sukcesivno svake godine novi tom”, dodao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Primjerak 1. toma Enciklopedije Republike Srpske, uručen je i gradonačelniku Prijedora.

RTRS