Područje Bosne i Hercegovine izloženo je uticaju vjetrova koji imaju orkansku snagu i koji će se sve češće u narednom periodu dešavati, upozoravaju stručnjaci.

“Ovo će se u budućnosti dešavati sve češće i češće. Možemo očekivati mala tornada, kakvi su nedavno zabilježeni u Gradišci. Za ovo možemo kriviti klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj. Udari vjetrova mogu biti i jači nego što su sada zabilježeni, pogotovo u mjestima više nadmorske visine”, rekao je za “Nezavisne” Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci i član Klimatskog ekspertskog tima.

Prema riječima meteorologa Nebojše Kuštrinovića, do sada su urađena dva nacionalna klimatska izvještaja u kojima je navedeno da će doći do pojačanja intenziteta vjetrova na našem području, što potvrđuju i tri mala tornada koja su proteklih godina pogodila Prijedor, Maglajane i Popovo polje.

“Vjetar sa olujnim udarima će jenjavati, biće slab do umjeren, uglavnom sjevernih smjerova”, izjavio je Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On napominje da će trenutna fronta donijeti i obilnije padavine, oko 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

Nezavisne novine