„U proljeće i ljeto kad ludilo vlada tad je vrijeme štraparijada. Ko će koga pod noge da baca najaviće to voditelj Jakica.“

U organizaciji porodice Erić z Omarskoj je održana druga šampionska štraparijada na kojoj je najviše snage pokazao i trijumfovao, jedan od najpoznatijih ljubiteljh konja, Milorad Stojanović zvani Zis sa svojim konjima Jadranom i Rubinom kojima je zasluženo pripala titula pobjednika.

Pehar i novčanu nagradu uručila mu je porodica Erić koja nam je rekla da je izuzetno zadovoljna odzivom kako učesnika tako i posjetilaca.

Riječi dobrodošlice gromoglasnim i specifičnim glasom koji je odjekivao podno Kozare i Prijedora izrazio je voditelj programa i najpoznatiji novinar iz naroda Stanislav Jakica koji je svojim angažmanom i trudom ujedinio sve ljude upravo kroz ovaj vid sporta, tj.štraparijadu.

Dok je prvoplasirani u teškoj kategoriji slavio pobjedu, pehar i vrijedne nagrade porodica Erić uručila je i pobjednicima u srednjoj i lakoj kategoriji a to su vlasnici konja Žarko Nikolić i Mešići.

Odlična atmosfera, konji, vagir, štranjge, udarci, prašina… pravi narodski adrenalin.

Sve to začinjeno krajiškom pjesmom koju su izvodili popularni Goci i Lazo kojima se pridružio Baja Mali Knindža koji je već zagrijanu atmosferu doveo do usijanja.

Na šampionskoj štraparijadi bila je i kraljica krajiške muzike, poznata Drvarčanka Vlatka Karanović koja je došla, kako kaže, među svoje ljude i svoj narod i ovu manifestaciju koja predstavlja kulturu i običaj jednog naroda.

Na štraparijadi održanoj u Omarskoj kod Prijedora prema riječima organizatora bilo je više od 4.000 posjetilaca.

„Odjekuje kao mina dva Jadrana dva Rubina. Vratili se dani slavni Milorad je opet glavni…“

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com