Na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru, vještakinja Državnog tužilaštva je rekla da je obdukcijom 26 posmrtnih ostataka ekshumiranih s lokaliteta Redak, Kosa i Kurevo kod sela Zecovi utvrdila da je smrt nastala nasilno.

Patolog Samira Mešić-Pašalić je kazala da je prisustvovala ekshumaciji posmrtnih ostataka 1998. godine, te potvrdila da je obavila obdukciju i sačinila zapisnike.

Tužilaštvo je Mešić-Pašalić predočavalo odbukcione zapisnike nakon čega je rekla da je smrt ovih osoba nasilna, te ostala pri svojim zaključcima iz zapisnika. Istakla je da tada još uvijek nije bila DNK metoda, nego se radilo o metodi prepoznavanja sa svjedocima na terenu.

Vještakinja je rekla da su među ovim posmrtnim ostacima i ostaci Ibrahima i Adisa Hopovca, koji su prema zapisniku imali oko osam, odnosno više od šest godina. Pojasnila je da se starost osobe upisivala na osnovu podataka antropologa koji je utvrđivao starost.

“Smrt je nasilna i nastupila je uslijed povrede donje i gornje vilice nanesene iz neposredno ispaljenog vatrenog oružja”, rekla je vještakinja za posmrtne ostatke Adisa Hopovca.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

U unakrsnom ispitivanju, Mešić-Pašalić je kazala da nije mogla 1998. godine utvrditi vrijeme smrti za ove osobe. Potvrdila je da je to unijela na osnovu onoga što su “joj dale druge službe”.

Ona je pojasnila i da je prilikom sačinjavanja zapisnika imala imena i prezimena, dodavši da su inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) uzimali podatke za svaki leš, te da se “u toku dana i već na licu mjesta znalo o kome se radi”. Nagasila je da bi istražni sudija dostavljao imena i prezimena koje je ona potom unosila u zapisnike.

Vještakinja je istakla da u svojim zapisnicima nije navodila da li se radi o potpunim ili nepotpunim tijelima.

Na pitanje jedne od Odbrana da li je grobnica Zecovi Redak bila primarna ili sekundarna, vještakinja je odgovorila da se nije time bavila, odnosno da to nije u njenom domenu.

Suđenje će se nastaviti 7. jula.

BIRN