Ime plemenite Rajke Tarlać iz Sidneja, zajedno sa anonimnim sveštenikom SPC-a i prijateljima: Nadom Ostojić, Cvijom Zorićem, Savkom Stojnić, u proteklih mjesec dana pomenuli smo mnogo puta, jer su još za vaskršnje praznike poslali 3.000 dolara namijenivši ovu pomoć na čak 20 adresa nevoljnika u otadžbini.

Mnogima je dar stigao prije i za vrijeme praznika. Ipak, zbog nedostatka prostora, a iz želje da svakoj priči posvetimo posebnu pažnju, kako bi njihovi dobročinitelji znali kako su oni na koje su mislili, tek danas bilježimo i posljednja uručenja. Činjenica je da odani čitaoci “Vesti” ne posustaju zajedno sa svojim štićenicima u borbi za svaki “dan zdravlja” pomažući im svojim prilozima da istraju.

Rajku Tarlać sa njenim prijateljima iz Australije možemo slobodno nazvati “institucijom humanosti”, jer njena ispružena ruka se stalno produžava i stiže svuda i to uvijek u pravi čas. U porodicu Kukić iz Prijedora doseže od kada se zdravstveni problem Mihajla Kukića našao na strani Humanitarnog mosta “Vesti”. Ovoga puta Rajka je Mihajla darivala sa 100 dolara, ali taj iznos uvijek ima veću vrednost od sume naznačene na novčanici. Mihajlo i njegovi roditelji uvijek se istinski obraduju svakoj pomoći.

– Hvala od srca Rajki Tarlać i zaista bismo voljeli kad bi Rajka ponovo došla u rodni kraj i kad bismo se ponovo sreli. Voljela bih da nas ta žena ponovo posjeti, a možda se ta želja i ispuni ko zna – kaže Mihajlova majka Sonija.

Mihajlo Kukić danas ima 16 godina i pohađa sedmi razred osnovne škole. Zdravstvene probleme ima gotovo od rođenja, jer je kao mali dječak imao dvije transplantacije kostne srži i jetre, a više godina čeka na transplantaciju rožnjače. Ljekari još smatraju da za transplantaciju rožnjače treba sačekati.

Ipak, Mihajlo sa roditeljima na svaka tri mjeseca odlazi u Beograd na kontrole na Institut za majku i dete, a jednom godišnje odlazi na kontrolu u Milano gdje su mu urađene dvije transplantacije.

– Ove godine u Milano na kontrolu ćemo na jesen. Za sada moramo naći mogućnost da Mihajlu kupimo naočare za masažu i zagrijavanje očiju Blephasteam, koje treba da nosi dva puta dnevno po deset minuta. Doktorka nam je rekla da koštaju 280 švajcarskih franaka, pa ćemo ovaj dar sigurno na to utrošiti – kaže Sonija, koja se sa suprugom snalazi na sve načine da dođu do sredstava za lijekove i stalne kontrole.

Ali, to nije sve. Poklon grupe dobrotvora iz Sidneja, na čelu sa Rajkom Tarlać od 200 dolara zatekao je i Radomira Zarića, bolesnog domaćina iz sela Trnjaci kod Bijeljine.

– Hvala tim divnim humanim ljudima iz daleke zemlje što su mi omogućili da ovim novcem istovremeno riješim nekoliko gorućih problema, ali što nas ni za velike praznike ne zaboravljaju – ističe zahvalni Radomir.

Borba Olivere Spasić iz Đunisa kod Kruševca sa teškim oboljenjem koljena, gonartrozom, olakšana je onog trenutka kad je prikupljeno dovoljno novca za nabavku injekcija. U međuvremenu, Olivera je uz pomoć njih uspjela da stane na svoje noge.

– Najviše sam se plašila za Dušana, jer on bez mene ne može. Njemu sam potrebna, čini mi se, više nego sebi samoj. Ovaj novac sam iskoristila za kupovinu lijekova za cirkulaciju, koji su mi prijeko potrebni. Ne može se opisati osjećaj kad znate da neko u tuđini, koga čak i ne poznajete, ima toliko srce da vam se nađe u nevolji – ispričala je uzbuđena 50-godišnja Olivera.

Teško do Lovre

Prije više od godinu dana, Lovri Lovriću (62) iz Dragočaja kod Banjaluke izgorjela je kuća, koju je zapalio njegov sin, sklon alkoholu. Nakon toga je jedan od komšija primio Lovru i dvoje ostale djece kod sebe, pa tako i sad tako oni žive kod njega. Lovro povremeno ide kod ljudi, cijepa drva, siječe šumu, često je odsutan, jer teško preživljavaju, ali su zahvalni tom komšiji, što ih je primio. Zbog toga su i reporteri “Vesti” teško došli do ovog čovjeka, kako bi mu uručili ne samo prilog Rajke Tarlać i plemenite družine iz Sidneja, nego i dar od 50 franaka koji mu je poslao Milenko Šipka iz Švajcarske sa porodicom. Lovro se svima od srca zahvalio.

Hvala od srca

Kao i mnogih prethodnih godina, mislila je dobra Rajka, na još dvoje mališana zlehude sudbine, koji su nažalost, spoznali svu gorčinu i težinu života, jer su ostali bez oba roditelja vrlo rano. Riječ je o bratu i sestri, osmogodišnjem Marku i sedmogodišnjoj Mariji Okuki iz Berkovića, kojima je ova žena dobrog srca poslala dar od 100 dolara, što je proslijeđeno na kućnu adresu njihovog dede i staratelja Gorana Đurice.

– Od srca se zahvaljujemo gospođi Rajki i njenim prijateljima i na ovoj novčanoj pošiljci. Djeci smo kupili poklone. Hvala Bogu dobro su, rastu iz dana u dan i napreduju, što je i najvažnije – poručio je deka Goran Đurica.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com