toplana pdDirektorica „Toplane“ u Prijedoru Ljiljana Despotović ističe da je ovaj kolektiv, nakon zahvata na gradskoj toplovodnoj mreži, remonta kotlova i pojedinih podstanica, već sada spreman za početak nove grejne sezone, pa i za to da ona, kao i lani, počne prije zvaničnog početka, 15. oktobra.

– U ovoj godini, po završetku sezone, najprije smo pristupili remontu kotlovnice, očistili kotlove i pripremili ih za nastupajuću grejnu sezonu. Po podstanicama su obavljeni redovni remontni radovi, a u gradu, na mreži, zamijenjeno ono što je trebalo zamijeniti, pa „Toplana“, da tako kažem, spremno dočekuje novu grejnu sezonu – kaže Despotovićeva i dodaje da nikakvih problema neće biti ni sa nabavkom potrebnih količina mazuta.

– Mazuta ima i biće i tu nema dileme. Grejna sezona će sigurno startati na vrijeme, prije ili poslije zvaniče sezone grijanja. Zato i ne pominjem 15. oktobar, jer je i prošle godine zahladilo mnogo prije tog datuma, tako da smo, već 6. oktobra, imali tople radijatore – objašnjava Ljiljana Despotović.

Gradska toplana intenzivno radi na tome da skupi mazut zamijeni jeftinijim energentom, pa je, smjerom prelaska na biomasu, iz donatorskih sredstava angažovala češku konsultantsku firmu koja ih je pozvala da, sredinom narednog mjeseca, provjere kako je to urađeno u Austriji.

– To je kuća „Sfiro“ koja nas je pozvala u posjet da obiđemo Gising, jedno selo u Austriji, koje i u praksi, kad je riječ o prirodnim izvorima, ima optimalan bioenergetski program. Oni ne koriste samo biomasu, već i biogas i solarne panele, tako da će to biti vrlo koristan posjet – zaključuje Despotovićeva.

Podsjećamo da u Gradskoj toplani, od prvog avgusta do 30. septembra, traje nova akcija otkupa duga kojom taj kolektiv pomaže neplatišama da, uz pogodnosti, lakše i bezbolnije izmire postojeće dugove za centralno grijanje.

Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – Aleksandar Drakulić