Vlada RS ostaje pri odluci da državni kapital u Rudniku željezne rude „Ljubija“ proda Israeli Investment Group, i ne vidim razlog zbog kojeg se „Arcelor Mittal“ toliko tome opire, osim ako nije zbog straha da će izgubiti monopolski položaj koji je do sada imao, rekao je za CAPITAL ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Đokić je rekao da će o odluci Vlade RS da državni kapital u rudniku proda kompaniji „Israeli Investment Group“ odlučivati poslanici u Narodnoj skupštini RS.

On tvrdi da Vlada prodajom državnog kapitala želi da doprinese razvoju rudarske proizvodnje u Prijedoru kroz nove investicije kojih u prethodnih 14 godina nije bilo.

„Sva investiciona aktivnost „Arcelor Mittala“ je bila na području Omarske i Tomašice i ne dalje od toga. Nama prijeti zatvaranje rudnika za sedam godina, a svi oni koji danas tamo rade bi mogli ostati bez posla i mi o tome moramo na vrijeme voditi računa. Ovdje se ne radi ni o kakvoj vrsti pritiska na „Mital“, mi samo mijenjamo svoju poziciju. „Mital“ će i dalje imati upravljačka prava koja je imao do sada, samo će im umjesto Vlade RS partner biti druga kompanija i ne vidim razlog zbog kojeg se „Mital“ tome toliko opire“, rekao je Đokić.

Đokić je rekao da nije dobio dopis „Mitala“, koji se spominjao ranije u medijima, a u kojem ta kompanija navodi da je spremna da izađe iz zajedničkog preduzeća i pokrene arbitražni spor protiv RS.

„Ne znam šta bi mogao da bude smisao takvog zahtjeva i šta bi mogao da bude povod za arbitražu. Da li je to strah od gubitka monopola koji je „Mital“ do sada apsolutno imao?“, naveo je Đokić.

„Mittal“ traži da Vlada odustane od kontrole transfernih cijena

On je istakao da je Vlada do sada bila krajnje korektna prema „Mittalu“ te da je i ova kompanija bila korektna u dijelu obaveza koje su evidentirane.

„Ali, treba imati u vidu da smo mi kontrolom transfernih cijena utvrdili poresku obavezu od 42 miliona KM i to samo za tri godine koje su kontrolisane. Ostao je period koji se može kontrolisati, a to su 2013, 2014, 2015 i 2016. godina i nekoliko mjeseci ove godine. Da li se nešto mijenjalo u njihovom poslovanju u ovom periodu, to je stvar kontrole koja bi mogla da se uradi, a „Mittal“ u svojoj ponudi traži da Vlada od toga odustane“, istakao je Đokić.

Predsjednik RS Milorad Dodik takođe je rekao da „Mittal“ u RS ima monopol i da mu je to omogućio ugovor koji su vlasti RS 2004. potpisale sa njim.

„U njemu postoji najmanje četiri ili pet odredbi koje su nas dovele u potpuno nepovoljan i gotovo iritirajući položaj u vezi sa našim učešćem u „Arcelor Mittalu“ Prijedor. Kada smo mi došli na vlast, nismo mogli da upravljamo ni imovinom, niti poslovnom politikom i bilo kakvim kapitalnim odlukama, niti odlukama o kreiranju i raspodjeli dobiti. Mi smo tamo bili samo puki statisti, jer tih 49 odsto rudnika ionako nije bilo naše“, rekao je Dodik za CAPITAL.

Capital.ba