Ako „Arcelor Mittal“ pokrene arbitražni spor protiv Republike Srpske zbog prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“, i mi bi mogli pred sudom da pokušamo osporiti dijelove ugovora potpisanog sa njima 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan po RS, rekao je za CAPITAL predsjednik RS Milorad Dodik.

Komentarišući najavu kompanije „Arcelor Mittal“ da su spremni da se povuku iz zajedničkog preduzeća u Prijedoru i pokrenu arbitražni spor u Parizu protiv RS ako državni kapital u „Ljubiji“ bude prodat Izraelcima, Dodik je rekao da je prethodna vlast RS napravila nepovoljan ugovor po RS sa „Mittalom“ zbog čega predstavnici RS u zajedničkom preduzeću nisu imali nikakvu ulogu u donošenju važnih odluka.

„U njemu postoji najmanje četiri ili pet odredbi koje su nas dovele u potpuno nepovoljan i gotovo iritirajući položaj u vezi sa našim učešćem u „Arcelor Mittalu“ Prijedor. Kada smo mi došli na vlast, nismo mogli da upravljamo ni imovinom, niti poslovnom politikom i bilo kakvim kapitalnim odlukama, niti odlukama o kreiranju i raspodjeli dobiti. Mi smo tamo bili samo puki statisti, jer tih 49 odsto rudnika ionako nije bilo naše. Onda smo se suočili sa problemima „Mittala“ koji je sistemom transfernih cijena eliminisao bilo kakvu mogućnost da se ostvari velika dobit, a i ta dobit koja je mogla da se ostvari zavisila bi isključivo od odluke „Mittala“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je to bila potpuno monopolska i društveno štetna pozicija jedne kompanije koja je raspolagala društvenim bogatstvom bez značajne odgovornosti.

„Po tom ugovoru koji je potpisan sa njima odustalo se od ranijih pozicija koje je RŽR „Ljubija“ imao i potpuno smo svedeni na perifernu ulogu, zbog čega je bilo sasvim logično da im ponudimo da kupe i naš kapital, jer svakako sami upravljaju. Nakon toga su nam ponudili 25 miliona KM, za šta smo mi rekli da to nije ponuda već poniženje. Zatim se uključila i druga kompanija i smatramo da je to dobro. Mi smo uporno pokušavali da razgovaramo sa „Mittalom“ da riješimo pitanje vlasništva i transfernih cijena, za koje je naša Poreska uprava utvrdila da postoje, ali su oni to pobijali“, rekao je Dodik.

Naglasio je da se RS odlučila da prodaju RŽR i zbog toga što „Mittal“ tamo eksploatiše samo na mjestima gdje postoje dominantne količine željezne rude, dok se tzv. „džepovi“ prekrivaju i trajno gube. Kaže da, ukoliko se tako nastavi eksploatacioni period u „Ljubiji“ i uopšte Prijedoru neće trajati duže od osam do deset godina.

„Pretpostavka je da će nakon toga, pa neka to bude i za 20 godina, „Mittal“ otići odavde, a mi nećemo dobiti ni marke za tih 49 odsto kapitala, a sada dobijamo 93 miliona KM. Mi nemamo pravo da to prodamo za 30 miliona manje. Ako neko misli da trebamo prodati „Mittalu“ za 63 miliona i da RS izgubi 30 miliona, neka predloži“, rekao je Dodik.

On je istakao da RS ugovor sa „Mittalom“ nikada nije otvorila kao nedopustiv, ali da bi to mogla da uradi, ukoliko se oni odluče za pokretanje spora.

„Možemo i mi na taj način da postupimo i da kažemo da pojedine odredbe koje su u tom ugovoru navedene favorizuju jednog kupca, stvaraju monopol i da to nije u okvirima tržišnih principima te da pokušamo da to osporimo. Mi to nismo htjeli, naš prvi cilj nije bio rasprava sa „Mittalom“ na sudu, već da riješimo tih 49 odsto kapitala kojim mi ne možemo da upravljamo i kojim svakako „Mittal“ već upravlja“, naglasio je Dodik.

On kaže da je Vlada postupila potpuno logično i prihvatila veću ponudu, te je izrazio nadu da do sudskog spora neće doći.

„Da je „Mittal“ dao veću ponudu, ona bi bila prihvaćena. Neka oni plate koliko i izraelska kompanija. Šta im predstavlja problem da li će im partner sa tih 49 odsto biti RS ili neka druga kompanija? Problem je što će novi partner tražiti da, u skladu sa zakonima i dobrom međunarodnom praksom, poslovanje bude transparentnije i da se svaki trošak evidentira“, naglasio je Dodik.

Na pitanje zbog čega RS to nije tražila, Dodik kaže da je RS to radila i da u suprotnom ne bi ni došla u situaciju da prodaje svoj kapital.

„Mi smo osporavali, ali u isto vrijeme imali i neku socijalnu i društvenu odgovornost prema ljudima koji tamo rade i samom gradu. Ali, smo rekli da više u tome nećemo učestvovati i nismo propustili ni priliku da pokrenemo postupak u vezi sa transfernim cijenama zbog kojih je RS izgubila nekoliko stotina miliona KM. Ta stvar nije završena. Ja sam razgovarao sa predstavnicima „Mittala“ i rekli smo im da ne možemo prihvatiti nižu cijenu od one koju je ponudila druga kompanija, a onda su oni tražili da se riješi pitanje transfernih cijena. To znači da su oni na neki način i priznali da te transferne cijene postoje“, naglasio je Dodik.

On je istakao da je „Mittal“ moćna kompanija i da sigurno ima bolje advokatske kancelarije, ali da to ne znači da RS treba da bude ponižena.

„Arcelor Mittal“ Prijedoru je zajedničko preduzeće “Arcelor Mittala” i RŽR „Ljubija”, pri čemu je „Arcelor Mittal“ većinski vlasnik sa udjelom od 51 odsto.

Vlada RS je 12. aprila odlučila da državni kapital u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi “Israeli Investment Gruop“, koja je za 65 odsto akcija „Ljubije“ ponudila 92 miliona KM, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM.

O privatizaciji „Ljubije“, 4. maja, biće održano javno saslušanje, a konačnu riječ o prodaji daće Narodna skupština RS.

Ponude „Israeli Investment Group“ i „Arcelor Mittala” Vlada je dva puta povlačila sa dnevnog reda Narodne skupštine RS, nakon čega su se ove kompanije odlučile da dostave i treću ponudu.

Capital.ba
Video – RTRS