Policijski službenici Sektora kriminalističke policije CJB Prijedor su 5.aprila Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnijeli izvještaj protiv lica S.Č., M.Š. i E.R., zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Prevara“, „Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja“, „Nesavjestan rad u službi“, „Neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem“ i „Posebni slučajevi falsifikovanja isprave“.

Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da je S.Č. iz Prijedora počinio krivična djela „Prevara“ i „Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja“.

Krivično djelo „Prevara“ počinio je na način da je oštećenom licu M.K. iz Prijedora prodao tri putnička automobila, međutim, kako su vozila fizički ostala u posjedu osumnjičenog, isti je to iskoristio i navedena vozila, bez znanja i saglasnosti kupca M.K., prodao trećim licima.

Na isti način osumnjičeni je prevario i lice S.P. iz Prijedora, prodavši vozilo koje je već prethodno prodao tom licu.

Krivično djelo „Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja“ osumnjičeni je počinio na način da je prodao vozilo oštećenom licu S.P. iz Prijedora za iznos od 4.000 KM, sačinjavajući pri tom kupoprodajni ugovor u kojem navodi sebe kao vlasnika i prodavca, iako je stvarni vlasnik vozila treće lice iz Prijedora.

Osumnjičeno lice M.Š. iz Kozarske Dubice počinilo je krivično djelo „Nesavjestan rad u službi“ tako što je osumnjičenom licu E.R. iz Prijedora, kao licu neovlaštenom za zaključivanje ugovora dalo nepopunjene obrasce ugovora firmi sa kojima je on imao ugovor o poslovnoj saradnji i ovlaštenja za zaključivanje ugovora, kom prilikom je osumnjičeno lice E.R. popunilo jedan takav ugovor, unoseći neistinite podatke o prodavcu vozila i navodeći kupca na potpisivanje takvog ugovora, čime je kupac onemogućen da izvrši registraciju vozila na svoje ime.

Na ovaj način osumnjičeno lice E.R. počinilo je krivična djela „Neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem“ i „Posebni slučajevi falsifikovanja isprave“, ujedno oštetivši kupca za iznos od 7.000 KM.

CJB Prijedor