Prodaja polovnih automobila u Republici Srpskoj poslije dužeg vremena doživljava procvat tvrde prodavci, koji se hvale da su lani imali i do 30 odsto više posla nego godinu ranije.

Uglavnom to su očuvana vozila do pet godina stara, čija cijena rijetko prelazi 16.000 maraka, dok se za nove četvorotočkaše, koji mnogo više koštaju, vozači samo raspituju. Razloga bolje prodaje polovnih automobila je, kažu, mnogo, a glavni su dotrajali vozni parkovi stanovnika i povoljniji uslovi kupovine vozila na kredit. Osim toga, ima i zainteresovanih za zamjenu svog automobila za novi uz doplatu, ali mnogo manje nego što je to bilo ranijih godina.

U Auto-salonu “Braća Đukić”, koji polovna vozila prodaju u Derventi i Banjaluci, ističu da ljubitelji četvorotočkaša svakodnevno zovu, dolaze i razgledaju iz cijele BiH.

– Potražnja za polovnim vozilima kod nas je lani u odnosu na godinu ranije sigurno skočila za 30 odsto. Kupci najčešće plaćaju u gotovini, mada ima i onih koji kupuju na lizng putem banke ili ponude stari za novi uz doplatu – kaže trgovac u Auto-salonu “Braća Đukić” Željko Vasilić.

Dodao je da je podjednako velika potražnja za njemačkim i francuskim vozilima.

Prodajom polovnih vozila u odnosu prethodni period zadovoljni su i prodavci na području bijeljinske regije. U bijeljinskom Auto-salonu “SPEED” ističu da su lani imali i do 20 odsto više posla nego što je to bilo 2015. godine.

– Kupci najčešće biraju srednju klasu od 12.000 do 16.000 KM, a u ponudi imamo samo mlađe automobile – rekli su u ovom auto-salonu.

I prijedorski prodavci polovnih automobila zadovoljno trljaju ruke, koji kažu da kupci u ovom dijelu Srpske najviše traže jeftinije automobile. U “Autocentar Max”, koji u ponudi imaju i nova i polovna vozila, ističu da su lani bila najtraženija korejska vozila.

– Nešto manje tražena su “folksvagen” vozila, zbog carine koja je uvedena na njih. S druge strane, prodaja novih auta je gotovo stala, vjerovatno zbog toga što su stanovnici u dugovima do grla – rekli su u ovom auto-salonu.

Dodali su da kupci nerijetko nude svoja stara za nešto novija vozila uz doplatu.

Gotovo ista potražnja polovnih automobila je i u Hercegovini, kao i na području Sarajevsko-romanijske regije.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović ističe da su neki polovni automobile sigurniji od novih. Dodao je da se u RS mogu kupiti polovna vozila koja su opremljena ASP-om, ABS-om i svim drugim sistemima za bezbjednost, dok postoje i “gajnc” novi automobili koji ništa od navedenog nemaju.

Jaćimović je istakao da je veoma važno redovno servisiranje vozila u ovlašćenim kućama.

– Naši vozači ne podvrgavaju prečesto polovna vozila servisima, zbog teške finansijske situacije. Oni se odlučuju na servis automobila samo kad zbog kvara ostanu na putu – rekao je Jaćimović.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je u posljednje vrijeme automobil postao nužna potreba, jer potpuno zanemaren željeznički prevoz.

– Diskutabilna je i organizacija i tačnost drugog javnog prevoza, dok sve više ljudi svakodnevno na posao putuje u druge gradove i opštine – rekao je Pavlović i dodao ne vjeruje da će prodaja u narednom periodu nastaviti da raste, prije će, kaže, biti neka stagnacija ili blaga oscilacija opadanja.

Vozači

Banjalučanin Miloš Berak prije desetak dana zamijenio je automobil star oko dvije decenije za vozilo prozivedeno prije sedam godina.

– Vozio sam “golfa 2” godinama. Prvih godina nisam imao problema. Međutim, kako su godine prolazile i automobil je počeo sve češće da se kvari. Na popravke sam dao ne znam ni ja tačno koliko novca, a kad sve presaberem, davno sam mogao kupiti drugi – rekao je Berak.

Glas Srpske