dns pd-pres 9septembarDemokratski narodni savez /DNS/ zalagaće se za reformu zdravstvenog sistema, prvenstveno Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, najavio je danas šef Kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Prijedora Duško Ivić.

“Reforma Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske neophodna je radi postizanja stabilnosti zdravstvenih ustanova, budući da su sve one u finansijskoj dubiozi”, rekao je Ivić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da zdravstvene ustanove u Srpskoj zbog finansijske dubioze imaju i poteškoće u funkcionisanju, a među njima je i moratorijum na zapošljavanje, iako u mnogim segmentima zdravstvene ustanove imaju manjak kadra.

“Na evidenciji prijedorskog Biroa za zapošljavanje ima 237 medicinskih sestara i tehničara i 57 medicinskih radnika sa višom ili visokom stručnom spremom, te deset ljekara specijalista i 12 stomatologa, tako da je pitanje kako to izbalansirati”, kaže Ivić.

On je najavio da će DNS nastaviti da se zalaže za ideju osnivanja regionalnog urgentnog centra u okviru prijedorske opšte bolnice, čime bi se riješili brojni problemi u funkcionisanju službi hitne pomoći.

“Nepojmljivo je da 2014. godine, u 21. vijeku, na intervenciju hitne pomoći u vozilu idu vozač i tehničar, a ne ide ljekar”, poručio je Ivić.

Potpredsjednik Odbora žena Gradskog odbora DNS-a Prijedor Mirjana Ostojić rekla je da će se DNS zalagati da što veći broj lokalnih zajednica dobije sertifikat povoljnog okruženja za ulaganja s ciljem što ravnomjernijeg razvoja svih krajeva Republike Srpske.

Ostojićeva je napomenula da je Prijedor prva lokalna zajednica koja je dobila taj sertfikat i da ima 11 stranih investitora, a svakodnevno se vode pregovori sa novim, potencijalnim ulagačima, kojima usluge pruža lokalna Agencija za ekonomski razvoj grada “PREDA-PD”.

Ona je istakla da tim sertifikatom lokalna zajednica postaje konkurentnija, te da je namjera DNS-a da u tom pravcu osnaži cijelu regiju, a sve sa krajnjim ciljem otvaranje novih radnih mjesta da bi se smanjila nezaposlenost kao problem svih problema.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić