Svjedok Odbrane Gorana Pejića rekao je na suđenju za zločine u Prijedoru da tokom 1992. godine, a ni poslije, nije čuo da je optuženi imao nadimak Ledeni.

Božo Grbić je kazao da je rođak Pejićeve majke, a da optuženog poznaje od rođenja. Pojasnio je da je Pejić vanbračno dijete te da nema saznanja da je ikad upoznao oca. Negirao je da je otac optuženog izvjesni Boško Pejić.

Svjedok je istakao da je početkom juna 1992. godine došao u zaseok Vidrenjak u selu Ljeskare (opština Prijedor), gdje je između ostalih zatekao i optuženog. Pojasnio je da su se tu nalazile četiri do pet „kuća Grbića“.

„Taj dan sam došao i informisan sam da daju neke straže na dva ili tri mjesta oko Grbića“, rekao je svjedok, dodavši da je i optuženi učestvovao u tim stražama. Naglasio je da nije vidio uniforme, ali da je vidio da su imali puške kada su pošli na stražu.

Grbić je rekao da je čuo da je u junu 1992. godine optuženi imao zdravstvenih problema jer ga je ujela pčela, na što je alergičan. Naveo je i da ima saznanja da je optuženi u julu 1992. otišao na gradačačko ratište.

Svjedok je dodao i da nije čuo da je optuženog iko zvao Ledeni tokom, a ni nakon 1992. godine.

Pejić je optužen sa Miloradom Radakovićem da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice. Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava policije, dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Momčilo Gojić, nekadašnji pripadnik Interventnog voda pri 43. motorizovanoj brigadi, se prisjetio da je u njegovoj jedinici bio izvjesni Radenko Stevković zvani Ledeni.

„Bio je napušteno dijete labilnog karatera“, rekao je svjedok, dodavši da je ta osoba u novembru 1992. godine bila angažovana na obezbjeđenju jedne prodavnice u Tukovima.

Miroslav Goronja je posvjedočio da je 1994. godine na Gradačcu upoznao Radenka zvanog Ledeni. Dodao je da su na ratištu na Vozući, kao i „na odmoru“ blizu Modriče, proveli preko četiri mjeseca i da je je tad „vidio ko je taj Ledeni“.

Svjedok je istakao da su tokom odmora bili smješteni u srpsko naselje i da su dobili na korištenje kuće ljudi koji su radili u inostranstvu.

„Taj Ledeni i još neki su uzeli za pravo da otuđuju stvari i prodaju na pijaci u Modriči. Kad smo im skrenuli pažnju da to nije lijepo on se naljutio i izbacio frižider kroz prozor“, rekao je Goronja.

Gojić i Goronja su rekli i da su čuli da je Ledeni izvršio samoubistvo. Također su kazali i da optuženog Radakovića nisu viđali u društvu ove osobe.

Suđenje će se nastaviti 11. aprila.

BIRN