Mještani nekoliko naselja u Prijedoru žale se da su najprometnije ulice u njihovom gradu prekrivene rupama i da skoro deceniju čekaju njihovu rekonstrukciju.

Predsjednik mjesne zajednice Čirkin Polje, Zlatko Ritan, navodi da je njihova Ulica Milana Vrhovca, koja je ujedno i najprometnija, puna rupa i da to pravi ogromne probleme vozačima i mještanima.

Navodi da su se nekoliko puta obraćali gradskoj upravi da se uradi njena rekonstrukcija, ali da do danas ništa nije urađeno.

– To je problem koji nas muči oko šest godina. Bilo je slučajeva da su vozači na rupama odbijali točkove. Iako se svake godine poslije zime zakrpe najugroženiji dijelovi ulice, to nije rješenje, jer je kratkog daha ali smo zadovoljni i tim krpljenjem – kaže Ritan.

Da bude još veći apsurd upravo ova ulica je jedna od najprometnijih i koristi se kao alternativni put za izlazak iz ovog dijela grada na magistralni put Prijedor – Banjaluka.

Njome svakodnevno prolaze vozila Hitne pomoći kako bi došla do Opšte bolnice, te u njoj stanuje i Policijska stanica.

– Zbog velikih oštećenja izdali smo nalog za hitne intervencije u najkritičnijim ulicama, kao što je u Kozarskoj i kod Vodovoda. U narednom periodu biće pokrpljene rupe u Ulici Milana Vrhovca, kao i na ostalim mjestima – kaže Radan Vukadinović, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Ističe da bi umjesto krpljenja rupa, bolje rješenje bila rekonstrukcija ulice, ali da radovi na ulicama moraju biti u skladu sa novcem u gradskoj kasi.

– Pre nekoliko godina urađen je širi trotoar u toj ulici kako bi pješaci bili zaštićeni, mi bismo lako tu ulicu u segmentima presvukli, ali prije rekonstrukcije trebalo bi uraditi oborinsku kanalizaciju što daleko poskupljuje radove – kaže on.

Naime, grad Prijedor je budžetom za 2017. godinu planirao milion maraka za redovno održavanje puteva i ulica.

Od toga je 700.000 KM za puteve i ulice sa makadamskim kolovoznim zastorom, dok je 300.000 KM za one sa asfaltnim. Vukadinović navodi da i da će odbornici na narednom zasjedanju Skupštine grada Prijedor raspravljati o godišnjem planu održavanja, zaštite, rekonstrukcije i izgradnje puteva i ulica.

On je istakao i da je gradska uprava preduzeću „Putevima RS“ uputila zahtjev za prekategorizaciju nekoliko puteva.

– Tražili smo da lokalni putevi koji imaju veliki promet saobraćaja, kao što su Prijedor – Rakelići – Busnovi, Omarska – Lamovita – Lisina, te Donja Ljubija -Miska Glava – Agići, kao i Jelovac – Patrija – Mlječanica, uđu u mrežu regionalnih putnih pravaca – rekao je Vukadinović.

Izgradnja kružnih tokova

Grad Prijedor je „Putevim RS“ uputio zahtjev da u projekat rehabilitacije magistralnog puta Prijedor – Banjaluka uvrsti i izgradnju kružnog toka u Ulici 29. novembra na ulazu u grad Prijedor.

– Vjerujemo da će oni pozitivno odgovoriti na taj zahtjev, jer taj kružni tok je tu predviđen regulacionim planom, dok će grad budžetskim novcem graditi kružni tok na ukrštanju ulica Milana Vrhovca i Kozarske ulice i trebalo bi da ove godine počnemo pripremne radove – naveo je Vukadinović.

EuroBlic