Učenici prijedorske Elektrotehničke škole praktičnu nastavu od danas neće pohađati samo u školskim kabinetima.

Danas potpisanim Sporazumom o saradnji prijedorske Elektrotehničke škole i privrednih subjekata iz ovog grada, učenici koji pohađaju smjer Tehničar mehatronike, na praktičnu nastavu ići će u prijedorska preduzeća. Cilj je da se kvalitet praktične nastave unaprijedi, kako bi učenici nakon školovanja imali znanje i vještinu koje odgovaraju poslodavcima.

Marko Škundrić i Branko Vranješević učenici su drugog razreda srednje Elektrotehničke škole, smjer Tehničar mehatronike. Praktičnu nastavu pohađaju redovno, ali, kažu, voljeli bi da časova prakse bude više.

– Imamo dobru praktičnu nastavu, ali uvijek može bolje i bilo bi dobro da imamo što više takve nastave – kaže Branko.

Marko dodaje da se na praksi najviše nauči i stekne znanje koje se ne može postići teorijskom nastavom.

Želja ovih učenika biće ispunjena – na osnovu danas potpisanog Sporazuma osim školskih kabineta, praktičnu nastavu pohađaće i u prijedorskim preduzećima.

– Nemoguće je dobiti kvalitetne svršene učenike bez kvalitetne prakse, a to moraju zajedno raditi i škola i privredni subjekti – ističe direktor Elektro-tehničke škole Dragoja Mijić.

Sporazumi su potpisani u okviru projekta “Praktična nastava na radnom mjestu” koji sprovodi prijedorska agencija za privredni razvoj “PREDA-PD”, uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

– Projektu su se pridružila preduzeća koja su izrazila spremnost da prime, odnosno prihvate djecu na praktičnu nastavu, kako bi djeca iz škole izašla sa što većim i zaokruženim znanjem, te kako bi danas-sutra možda i počeli raditi u ovim preduzećima – kaže Milena Gljatović Simatović iz ove agencije.

Vrijednost projekta je oko 160 hiljada KM, obuhvaćene su tri škole iz Prijedora i jedna iz Kozarske Dubice.

RTRS