sud-bih-7Svjedokinja Državnog tužilaštva je ispričala da je u julu 1992. godine u selu Zecovi (opština Prijedor) njen suprug odveden i ubijen s još jednom osobom.

Isma Brdar je s porodicom živjela u zaseoku Brdar u selu Zecovi. Prema njenom iskazu, 23. jula 1992. godine odvedeni su njen suprug Salih i Ibro Brdar. Istakla je da ne zna ko ih je odveo.

U kuću u kojoj je živjela s djecom, naglasila je svjedokinja, “niko nije dolazio”. Kako je kazala, čula je pucnje koji su dolazili iz pravca kuće Sulje Brdara.

Svjedokinja je rekla da je vidjela vojnike kako prolaze kraj mezarluka, ali nije vidjela kako su bili obučeni i da li su bili naoružani. Također je navela da je vidjela i kako gori nekoliko kuća.

Narednog dana, kazala je, sjedila je ispred kuće s kćerkama i čekala muža. Prema svjedokinji Brdar, došla je izvjesna Zorka Golubović i javila da je ubijen Ibro Brdar i “još neko s njim” koga nije mogla prepoznati.

sud bih (3)“Kćerka je otišla da vidi je li otac, i pronašla je oca”, rekla je Brdar, dodavši da je i ona lično vidjela tijelo supruga, kojeg su ukopali u mezarluku u Brdarima, te ulazne i izlazne rane u predjelu njegove glave.

Brdar je kazala da je od drugih žena, dok su boravile u kući Hopovca, saznala da su ubijeni još neki muškarci. U toj kući, prema njenim riječima, zadržali su se do 28. jula, kada im je javljeno da idu do Doma u selu Čarakovo, nakon čega su prebačeni u Trnopolje. Narednog dana su prebačeni na Vlašić, odakle su otišli u Travnik.

Na ovom ročištu svoj iskaz je trebala dati još jedna svjedokinja, za koju je Sudsko vijeće reklo da je dobilo obavještenje da je u međuvremenu preminula.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 9. decembra.

BIRN